ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Hellas Vs Greece

4:19 μ.μ.
Ως γνωστόν σαν έθνος έχουμε δύο ονομασίες έλληνες και γραικοί και ενώ εμείς επικαλούμαστε έλληνες στο εξωτερικό μας αποκαλούν γραικούς, greece, greeks αντί για hellas. Και οι δύο ονομασίες όμως έχουν την δικιά τους σημασία και ιστορία.
Το γραικός βγαίνει από το ρήμα γρικάω που σημαίνει καταλαβαίνω και είναι κατά πολύ αρχαιότερο από το έλλην. Ήταν το όνομα Βοιωτικής φυλής (Γραίοι) που στον 2ο εποικισμό δηλαδή στην Ιταλία και στις αποικίες που δημιούργησε, διέδωσε το φυλετικό αυτό όνομα στους Ιταλιώτες και αυτοί με τη σειρά τους στην δυτική ευρώπη, υπονοώντας έτσι όλους τους έλληνες. Άλλωστε η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη βοιωτικής πόλης με την ονομασία Γραία βρίσκεται στον Όμηρο. Ο Αριστοτέλης μας δίνει μιαν άλλη και σημαντικότερη πληροφορία : ότι Γραικοί ονομάζονταν παλαιότερα αυτοί που αργότερα ονομάστηκαν έλληνες πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες και ότι ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε ανάμεσα στη Δωδώνη και στον Αχελώο, όπου στην αρχαιότατη Ελλάδα κ εκεί κατοικούσαν οι Σελλοί και αυτοί που ονομάζονταν πρώτα Γραικοί και μετά έλληνες. Επίσης η λέξη γραικός χρησιμοποιήθηκε από τον Σοφοκλή στο έργο του Ποιμένες. Και όλοι θυμόμαστε τη φράση του Αθανάσιου Διάκου εγώ γραικός γεννήθηκα, γραικός θε να πεθάνω. Κάποιοι ταύτισαν το γραικός με το γραίκυλος αλλά λανθασμένα. Το γραίκυλος είναι απλό υποκοριστικό που έδωσαν οι Ρωμαίοι στους ανίκανους έλληνες και ουδεμία σχέση έχει με το γραικός.
Το έλλην , στα ομηρικά χρόνια δεν αντιστοιχούσε παρά μόνον σένα ελληνικόν/γραίκυκον φύλον, που κατοικούσε στην Θεσσαλία και την Φθιώτιδα με ηγέτη τον Αχιλλέα. Ο Έλλην ήταν ο γιος του Δία και της Πύρρας. Η λέξη ΕΛΛΑΣ σημαίνει η φωτεινή πέτρα (γη) .ΕΛ=φως ΛΑΣ=πέτρα (γη) και είναι λεξούλες από την αιολική διάλεκτο. Από την επανάσταση και μετά το γραικός άρχισε να σβήνει, ενώ το ρωμιός και το ρωμιοσύνη επέζησαν.
Σημασία έχει πως όπως και να μας αποκαλούν ή όπως και να αυτοαποκαλούμαστε δεν παύουμε να είμαστε ένα από τα έθνη με λαμπρή και μεγάλη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Με μοναδική γλώσσα η οποία διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού σε αυριανούς επιστήμονες. Ας είναι λοιπόν να προσδίδουν την ενότητα της Ελλάδας και οι δύο ονομασίες. Αυτό είναι που έχει την μεγαλύτερη σημασία.

(16/12/2008)



δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα παρατηρητής στις 24 Δεκεμβρίου 2008 Αρ.Φ. 768

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ