Το κρίσιμο θέμα των επομένων ημερών θα είναι να καθοριστεί η τύχη των μεγάλων κερδοφόρων ΔΕΚΟ . Η ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ [OTEr.AT] και ΟΠΑΠ καθώς και τις κρατικές τράπεζες οδεύουν να αποφασιστούν μέσα στα επόμενα 24ώρα ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.
Οι αποφάσεις για τις μεγάλες ΔΕΚΟ όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ αφορούν πολλά υπουργεία και οι όποιες κινήσεις πρέπει να ληφθούν από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους.
Ο ρόλος των τραπεζών
Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας το σχέδιο δράσης σε γενικές γραμμές έχει ήδη αποφασιστεί . Το ελληνικό δημόσιο έχει στείλει ήδη προσκλήσεις σε 7 μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες ( Εθνική, Alpha, EFG Eurobank [EFGr.AT] , Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank ) οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate που διαθέτουν να ξεκαθαρίσουν- ενεργώντας ως σύμβουλοι - την κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Θα έχουν δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στα κρατικά χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ . Θα ξεχωρίζουν σε πρώτη φάση τα ακίνητα που είναι αξιοποιήσιμα και δεν έχουν νομικά προβλήματα.
Στην συνέχεια θα εντοπίσουν ενδιαφέροντα ακίνητα τα οποία έχουν νομικά προβλήματα τα οποία και θα κωδικοποιήσουν. Η κωδικοποίηση αυτή θα υποβληθεί από την Ειδική Γραμματεία αποκρατικοποιήσεων στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών ώστε να επιλυθούν με νομοθετική ρύθμιση.
«Θεσμός της επιφάνειας»
Μόλις υπάρξει ικανός αριθμός ακινήτων του δημοσίου προς αξιοποίηση οι τράπεζες σύμβουλοι σε συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες τράπεζες του εξωτερικού θα αναζητήσουν επενδυτές για τις εκτάσεις αυτές.
Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κάθε είδους αξιοποίηση θα έχει ως βάση τον λεγόμενο «Θεσμό της επιφάνειας».
Την διατήρηση της κυριότητας της έκτασης που θα διατίθεται προς αξιοποίηση από το ελληνικό δημόσιο και την παραχώρηση μόνο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αν οι 30ετείς -50ετείς ή 99ετείς - κατά τα βρετανικά πρότυπα - συμβάσεις λήξουν τότε τόσο η έκταση όσο και τα κτήρια ή οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω τους γίνονται κτήμα του ελληνικού δημοσίου .
Οι επτά τράπεζες έχουν ως κατ' αρχήν υποχρέωση την παρουσίαση ενός πακέτου ακινήτων μέχρι και τον Ιούνιο και ενός δεύτερου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ανάλογα με το ρυθμό που θα έχει το ξεκαθάρισμα της ακίνητης περιουσίας να παρουσιάζεται ένα καλάθι ακινήτων κάθε τρίμηνο.
Οι γνωστές
Με βάση τα δεδομένα αυτά συντάσσεται το σχέδιο δράσης του υπουργείου οικονομικών το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση κατά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα είναι αναλυτικό μόνο για το 2011 και θα περιέχει τις ήδη γνωστές αποκρατικοποιήσεις δηλαδή την πώληση ποσοστού έως 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας τη ΔΕΠΑ τη ΛΑΡΚΟ τη στρατηγική συνεργασία για τα ΕΛΤΑ και την επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Θα περιγράφεται επίσης με συγκεκριμένους στόχους το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αλλά και αξιοποίησης των όποιων μεγάλων εταιριών του δημοσίου και τραπεζών θα επιλεγούν να είναι επόμενες για αξιοποίηση μέσα στο διάστημα 2011-2015.
Θα αναλύονται επίσης χρονικά αλλά και μεθοδολογικά η αναμενόμενη εξέλιξη των συμβάσεων παραχώρησης που σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία για λιμάνια αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους και οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2012.
Επίσης θα αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο η εκχώρησης δικαιωμάτων που έχει σήμερα το δημόσιο και προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις (χορήγηση άδειας χρήσης για το φάσμα συχνοτήτων) για την περίοδο 2011-2015.
Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συμβούλων του δημοσίου για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου του Ελληνικού την ανανέωση των αδειών τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και της αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Αισιόδοξος ο υπουργός για επιτυχία του στόχου
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα καταφέρει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και διαχείριση κρατικού ενεργητικού τα προσεχή έτη.
Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού της στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης χαμηλότερα από το 4%.
«Αυτό εξαρτάται από την πορεία του επιτοκίου Euribor και από το εάν δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο ή με σταθερό επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά συνέπεια μετά τη μείωση που εξασφαλίσαμε θα πληρώνουμε λιγότερο από 4% - με την προϋπόθεση ότι το Euribor θα παραμείνει στα επίπεδα στα οποία βρίσκεται».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr
0 Σχολίασε το Άρθρο...:
Δημοσίευση σχολίου