Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις -το μέτρο θα παραμείνει μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ- είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία των αναπληρωτών υπουργών του Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου πρόκειται να αποφασιστούν ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος των πολιτών.
Εκτός των ανωτέρω μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", πρόκειται να επανεξεταστούν η ετήσια εισφορά "αλληλεγγύης" σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, κτλ., η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, η φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.) και η έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής.
Τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης
Από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς "αλληλεγγύης" σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς.
Αν ισχύσει αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσια εισφορά θα είναι 2% και για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.
Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά. Αν κάποιος δηλαδή έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ να φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).
Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς, όπως αυτή είχε αρχικά σχεδιαστεί, το κάτος θα εισέπραττε σε ετήσια βάση 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει να υπολογίζεται ο φόρος κλιμακωτά, τότε τα ετήσια έξοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων
Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής:
Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ.
Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Στα "πάνω" του και το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.
........................................................................................................................................................
Μη Ξεχνάς ότi:
- Μοιράσου τις αναρτήσεις με τους φίλους σου, κάνε like στη σελίδα μας στο facebook Eiναι η επιβράβευση μας... :)
- Μπορείτε Ελεύθερα να αντιγράφετε αναρτήσεις και θέματα μας, κάντε το όμως με σεβασμό προς το Blog μας, με ενεργό σύνδεσμο ως πηγή...
0 Σχολίασε το Άρθρο...:
Δημοσίευση σχολίου