ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ερωτευτείς.

7:43 π.μ.
Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης, ο ρόλος του φιλιού, πώς τα ζευγάρια τα καταλήγουν να μοιάζουν μεταξύ τους, τι σκοτώνει μία σχέση, και άλλα…


Όπως είπε ο Γάλλος συγγραφέας Antoine de Saint – Exupery: “Αγάπη δεν είναι να κοιτάζετε επίμονα ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτάτε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση”
 Από την πρώτη στιγμή της έλξης μέχρι τα βαθιά συντροφικά γεράματα , υπάρχουν 10 ψυχολογικές μελέτες που όλοι οι δεσμευμένοι πρέπει να γνωρίζουν.
 1. Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ερωτευτείς.
 Φιλί 
 Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ενεργοποιηθούν στον εγκέφαλό μας οι χημικές διεργασίες που μας προκαλούν ευφορία, όταν κοιτάζουμε αυτόν για τον οποίο χτυπά η καρδιά μας!
 Σε μελέτες σχετικά με τον έρωτα, όπου απεικονίζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Όταν κοιτάζουμε ή σκεφτόμαστε αυτόν/αυτήν που αγαπάμε, αυτά τα σημεία του εγκεφάλου απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ νευρομεταβιβαστών


σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της οξυτοκίνης, της ντοπαμίνης, της βασοπρεσσίνης και της ανδρεναλίνης. Το μυαλό δέχεται από τον έρωτα “χτύπημα” ανάλογο αυτού από τη λήψη μικρής δόσης κοκαΐνης.
 2. Εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και της ερωτικής επιθυμίας 
 ερωτική επιθυμία
 Η πρώτη μελέτη που διερευνά τη νευρολογική διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία, βρίσκει αξιοσημείωτες επικαλύψεις και σαφείς διαφορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολύ παρόμοια εγκεφαλικά δίκτυα ενεργοποιούνται από την αγάπη, αλλά και από τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ενεργοποιημένες περιοχές ήταν αυτές που εμπλέκονται στα συναισθήματα, τα κίνητρα και στις σκέψεις ανώτερου επιπέδου.
 Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι απλά ένα βασικό συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει στοχευμένα κίνητρα και τη σύλληψη πιο προχωρημένων σκέψεων. Η αγάπη βρίσκεται στην κορυφή τους, με τα βασικά γάγγλια να είναι η περιοχή- κλειδί για τη διαφορά της από την επιθυμία. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι τυπικά συνδεδεμένη με την ισορροπία μεταξύ υψηλού- και χαμηλού- επιπέδου λειτουργιών.
 3. Τα φιλιά μας βοηθούν να επιλέγουμε 
 φιλιά
 Δύο νέες μελέτες σχετικές με τα φιλιά έχουν αποκαλύψει ότι εκτός απ’ το να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ερωτικοί, μας βοηθούν να επιλέγουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους, αλλά και να τους κρατάμε μαζί μας.
 Το φιλί δεν είναι σημαντικό μόνο στην αρχή μιας σχέσης· παίζει ρόλο και στη διατήρηση μιας σχέσης. Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φιλιών που έδιναν τα μέλη μακροχρόνιων σχέσεων και στην ποιότητα της σχέσης τους. Αυτή η συσχέτιση δε διαπιστώθηκε ανάμεσα στις πολλές ερωτικές επαφές και την αύξηση της ικανοποίησης μέσα στη σχέση.
 4. Τα ζευγάρια μοιάζουν περισσότερο μετά από 25 χρόνια σχέσης couple
Οι άνθρωποι που ζουν μαζί για 25 χρόνια και πάνω, πιθανώς αναπτύσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Μία μελέτη έχει δείξει ότι στα 25 χρόνια έγγαμου βίου, τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ζευγαριών τείνουν να μοιάζουν, όπως κρίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.
 Αυτό μπορεί να προκύπτει από τις παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, από το περιβάλλον, την προσωπικότητα ή ακόμα και ως αποτέλεσμα του να συμπάσχουμε με το σύντροφό μας με την πάροδο των χρόνων.
 5. Οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να πετύχουν
 Αντίθετα με τη μέχρι σήμερα αντίληψη, οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να πετύχουν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δύο παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση των σχέσεων από απόσταση είναι οι εξής:
 Ανταλλαγή πιο εμπιστευτικών πληροφοριών. 
Εξιδανίκευση του συντρόφου. Ως αποτέλεσμα, όσοι έχουν σχέση από απόσταση, συχνά έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας σε αυτήν, όσο και εκείνοι που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά.
 6. Τέσσερις λόγοι που σκοτώνουν μια σχέση ανεπιστρεπτί
 Για πάνω από 40 χρόνια, ο καθηγητής Ψυχολογίας John Gottman αναλύει σχέσεις που τα πάνε καλά αλλά και άσχημα. Έχει παρακολουθήσει ζευγάρια μέσα σε δεκαετίες μέσω πολλών ψυχολογικών μελετών, για να δει ποιά είδη συμπεριφορών προβλέπουν αν θα μείνουν μαζί.
Υπάρχουν 4 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ανεπιστρεπτί: επαναλαμβανόμενη κριτική, υπερβολικές εκφράσεις κατάκρισης, όπως ο σαρκασμός, το να είσαι αμυντικός το να κωλυσιεργείς διαρκώς, κάτι που σημαίνει ότι η επικοινωνία χάνεται ολοκληρωτικά.
7. Οι μοντέρνοι γάμοι απαιτούν αυτοπραγμάτωση 
 Το πρόσωπο του γάμου έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Παλιότερα μεγαλύτερη σημασία είχε η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας, τώρα οι άνθρωποι θέλουν ψυχολογική ολοκλήρωση από το γάμο τους. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι προσδοκούν από το γάμο να μοιάζει περισσότερο σαν ένα ταξίδι προς την ολοκλήρωση του εαυτού τους και αυτοπραγμάτωσης. Δυστυχώς, στο όνομα αυτών των απαιτήσεων, τα ζευγάρια δεν επενδύουν επαρκή χρόνο και προσπάθεια για να επιτύχουν την ανάπτυξή του.
 Η συγγραφέας της έρευνας, Eli Finkel εξήγησε: “Γενικά, αν θέλετε ο γάμος σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε την έκφραση του εαυτού σας και την προσωπική σας άνθηση, είναι σημαντικό να επενδύετε επαρκή χρόνο και ενέργεια στο γάμο σας. Αν γνωρίζετε ότι ο χρόνος και η ενέργεια δεν είναι διαθέσιμοι, τότε το προφανές είναι να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας τόσο ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες απογοήτευσής σας.”
 8. Μία απλή άσκηση για να σώσετε το γάμο σας 
 Αν η σχέση σας χρειάζεται βοήθεια από τρίτα μέσα, ίσως να μη χρειάζεται να καταφύγετε σε ψυχοθεραπεία. Το να βλέπετε ταινίες μαζί θα βοηθήσει πολύ! Μία νέα τριετής έρευνα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά διαζυγίων μειώθηκαν κατά το ήμισυ παρακολουθώντας ταινίες για σχέσεις και μετά σχολιάζοντάς τις.
 9. Η σχέση μετά το διαζύγιο

 διαζύγιο 

 Ακόμα και μετά από ένα διαζύγιο, οι σχέσεις δεν τελειώνουν απαραίτητα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Μία έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των γονιών μετά το διαζύγιο έδειξε ότι υπάρχουν 5 είδη αυτών:
 Διάλυση σχέσης, από όπου αποχωρεί (συνήθως) ο πατέρας. 
Τέλεια φιλαράκια, όπου οι γονείς εξακολουθούν να είναι καλοί φίλοι. Συνεργάτες, όταν οι διαζευγμένοι προχωρούν, αλλά παραμένουν ως στήριγμα ο ένας για τον άλλο. Θυμωμένοι συνεργάτες, όπου οι διαπληκτισμοί συνεχίζονται και μετά το διαζύγιο. Ορκισμένοι εχθροί, όπου τα παιδιά γίνονται πιόνια ανάμεσα στις διαμάχες, με αποτέλεσμα συνήθως να αποκτούν ψυχικά τραύματα.
10. Τα μικρά πράγματα μετράνε 
 Τέλος, καθώς ζούμε σε έναν εμπορευματοποιημένο κόσμο όπου θεωρείται ότι η αγάπη αγοράζεται και πουλιέται, αξίζει να θυμόμαστε ότι συχνά οι μικρές κινήσεις κάνουν τη διαφορά. Μία πρόσφατη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 4000 ενήλικες Βρετανοί, απέδειξε ότι οι απλές πράξεις ευγένειας εκτιμώνται περισσότερο. Το να φέρεις στο σύντροφό σου μία κούπα τσάι στο κρεβάτι, να βγάλεις έξω τα σκουπίδια, μπορεί να δείξει πολλά παραπάνω από ένα κουτί σοκολατάκια ή ένα μπουκέτο λουλούδια (αν και αυτά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν!)
 ~ Μαρία Ξυλοπούλου

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ