ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΓΕΩΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΓΗ

3:50 π.μ.
Μια γεωμαγνητική διαστημική καταιγίδα σαν και αυτή που πυροδότησε την ηλιακή έκρηξη προς τον πλανήτη μας θα χτυπήσει ξανά και θα προκαλέσει χάος στις τηλεπικοινωνίες, τονίζουν οι ειδικοίΗ σύγχρονη κοινωνία είναι όλο και πιο ευάλωτη στον καιρό του διαστήματος, λόγω της εξάρτησής μας από τα δορυφορικά συστήματα για το συγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των συστημάτων πλοήγησης, των δικτύων τηλεπικοινωνίας αλλά και άλλων γκατζετ.
Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να διαταράξει αυτές τις τεχνολογίες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος επί εβδομάδες ή μήνες, όπως δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες το Σάββατο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.
Η κατάσταση θα πάρει δύσκολη τροπή επειδή ο ηλιακός κύκλος οδηγείται σε μια περίοδο με πιο έντονη δραστηριότητα τα επόμενα 11 χρόνια.
"Δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού αλλά πότε θα γίνει και πόσο ισχυρή θα είναι", τόνισε η υπεύθυνη του National Oceanic και Atmospheric Administration Τζέιν Λουμπτσένκο.
"Η τελευταία φορά που είχαμε μάξιμουμ δράση στον ηλιακό κύκλο πριν από περίπου δέκα χρόνια ο κόσμος ήταν ένα τελείως διαφορετικό μέρος. Τώρα τα κινητά και γενικά τα ηλεκτρονικά μέσα είναι παντού", τονίζει.
Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να προβλεφτεί επακριβώς μια τέτοια καταιγίδα και αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν συμβεί κάτι τέτοιο είναι να κατεβάσουμε τους διακόπτες μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.
"Μην πανικοβάλλεστε", είπε ο Στέφαν Λέχνερ, διευθυντής του European Commission Joint Research Center, προκαλώντας το γέλιο σε επιστήμονες και δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο πανικός θα χειροτερέψει τη κατάσταση.
Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν εάν στους επόμενους έξι μήνες ένα ηλιακό τσουνάμι θα μας βρει, ωστόσο μπορούν να πουν πότε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται ότι τη Τρίτη συνέβη η μεγαλύτερη ηλιακή έκρηξη της τελευταίας τετραετίας και η ηλιακή ακτινοβολία έτρεξε με 900 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο με κατεύθυνση τη γη.
"Αυτή τη φορά προστατευθήκαμε καλά αφού τα μαγνητικά πεδία ήταν παράλληλα", ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι διαστημικές καταιγίδες δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η πρώτη ηλιακή έκρηξη παρατηρήθηκε το 1859 από τον Βρετανό αστρονόμο Ρίτσαρντ Κάρινγκτον.


ΠΗΓΗ: News247

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ