ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Αυξήστε Την Απόδοση Του P.C. σας

6:21 π.μ.
Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορο υπολογιστή έχετε ή θα αγοράσατε. Αν δεν έχετε πειθαρχεία στον τρόπο που... τον χρησιμοποιείτε και δεν γνωρίζετε κάποιες μεθόδους συντήρησης αναπόφευκτα θα αρχίσει να γίνεται αργός. Παρακάτω έχουμε ένα κατηγοριοποιημένο κατάλογο από πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε προκειμένου να βελτιώσετε την απόκριση του. Συνιστούμε να χρονομετρήσετε την έναρξη και τον τερματισμό του υπολογιστή σας πριν την εφαρμογή των παρακάτω καθώς και μετά την εφαρμογή. Η διαφορά θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Υλικό (Hardware)
Εγκαταστήστε περισσότερη μνήμη RAM. Όλες οι εφαρμογές για να τρέξουν στο pc σας πρέπει αναγκαστικά να φορτωθούν στην μνήμη του υπολογιστή. Όταν έχετε λίγη μνήμη εγκατεστημένη στο σύστημα σας και προσπαθείτε να τρέξετε πολλά προγράμματα τότε ίσως η μνήμη εξαντληθεί και τότε είναι που αρχίζει το πρόβλημα… Για να μην αρνηθεί το λειτουργικό σύστημα την εκτέλεση των προγραμμάτων σας επειδή δεν έχετε μνήμη το λειτουργικό χρησιμοποιεί ένα μέρος του σκληρού δίσκου (Page file) σαν μνήμη. Η λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με την διαφορά ότι ο σκληρός δίσκος είναι κατά πολύ αργότερος της μνήμης RAM. Επειδή τα προγράμματα πρέπει να φορτωθούν αναγκαστικά στη μνήμη του υπολογιστή πως γίνεται να χρησιμοποιείται ό δίσκος σαν μνήμη; Εκτελείται μια λειτουργία αυτόματα από το λειτουργικό σύστημα το λεγόμενο “swap”. Αφού μνήμη πια δεν υπάρχει, το λειτουργικό αφαιρεί κάποια δεδομένα που υπάρχουν στην μνήμη και τα γράφει προσωρινά στο σκληρό δίσκο. Έτσι έχει δημιουργηθεί χώρος για το νέο πρόγραμμα και το φορτώνει στη μνήμη. Αν τώρα χρειάζεται να επανέλθουμε σε ένα πρόγραμμα που είχαμε φορτώσει και το λειτουργικό σύστημα είχε αποθηκεύσει τα δεδομένα του στον σκληρό δίσκο τότε πρέπει πάλι να κάνει χώρο στη μνήμη αποθηκεύοντας τα δεδομένα κάποιου άλλου προγράμματος και να φορτώσει τα δεδομένα από τον σκληρό δίσκο στη μνήμη. Έτσι υπάρχει μια συνεχής μετακίνηση δεδομένων από την μνήμη στον σκληρό δίσκο και ανάποδα. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο και είναι για το λειτουργικό σύστημα αλλά για τον χρήστη δεν υπάρχει καμία διαφορά γιατί δεν το καταλαβαίνει… ΕΚΤΟΣ από ένα πράγμα.. Την αργοπορία του υπολογιστή του! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Αν δεν έχετε αρκετή μνήμη φροντίστε αν είναι δυνατόν να έχετε ανοικτή μία μόνο εφαρμογή. Για Win XP πρέπει να έχετε το λιγότερο 1GB μνήμης, για Win 7 το λιγότερο 2GB. To προτεινόμενο τη σημερινή εποχή είναι 4GB ή ακόμα και 8GB.
Αγοράστε ένα γρηγορότερο σκληρό δίσκο. Μερικές φορές ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας μπορεί να είναι αργός και να καταναλώνει πολλή ενεργεία, ειδικά να έχουμε αγοράσει έναν υπολογιστή «Πακέτο» και δεν είχαμε τον έλεγχο της επιλογής κάθε υλικού ξεχωριστά. Ελέγξτε το τύπο του σκληρό σας και δείτε με πόσες στροφές γυρίζει. Αν είναι 5400rpm μπορείτε να πάρετε κάποιον με 7200 ή ακόμα και με 10Κ rpm. Ακόμα δείτε με ποιο interface συνδέεται ο δίσκος με την μητρική κάρτα. Ένας SATA II δίσκος είναι γρηγορότερος από τους παλιού IDE και ένα SATA III γρηγορότερος από ένα SATA II.
ή αντικαταστήστε τον σκληρό σας δίσκο με έναν Solid State Disk (SSD). Αυτοί οι δίσκοι δεν έχουν μεταλλικά μέρη. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μη πτητική μνήμη. Όλες οι λειτουργίες είναι πολύ γρήγορες. Έχουν κάποια μειονεκτήματα όπως η χαμηλή χωρητικότητα και το κόστος αλλά όσο περνάει ο καιρός η τεχνολογία θα γίνει ωριμάσει όπως ακριβώς έγινε και με τις οθόνες LCD.

BIOS
Επιλέξτε την επιλογή quick boot. Σε μερικά bios υπάρχει αυτή η ρύθμιση και δεν πραγματοποιεί εκτενείς ελέγχους στην μνήμη. Μπορείτε να γλιτώσετε από 2 ως 4 δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας.

Προγράμματα-Εφαρμογές.
Αδειάστε τον κάδο αχρήστων του υπολογιστή σας. Διαγράψτε το ιστορικό των internet browser.
Απεγκαταστήστε όλα τα μη απαραίτητα προγράμματα που έχετε δοκιμάσει και τώρα είναι ξεχασμένα στον δίσκοΑπεγκαταστήστε ακόμα και τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε 1 ή δυο φορές το χρόνο. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε ξανά όταν τα χρειαστείτε. Είναι γνωστό ότι η απόκριση του υπολογιστή μειώνετε εγκαθιστώντας προγράμματα. Μερικές φορές ακόμη και όταν απεγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα αυτό αφήνει πίσω του αρχεία και ρυθμίσεις και καταχωρήσεις στην registry που στην ουσία είναι σκουπίδια στον υπολογιστή. Κάντε την απεγκατάσταση μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα όπως το Revo Unisntaller. Τα διαγράφει σχεδόν όλα. Επίσης κατά την εγκατάσταση διαφόρων προγραμμάτων εγκαθιστώνται και άλλα προγραμματα που ενδεχομένος δεν θέλουμε ή χρειαζόμαστε όπως tools bars (yahoo, google ή ask bars). Εντοπίστε και επεγκαταστήστε τα με το Revo Unisntaller ή από το πίνακα ελέγχου add-remove programs...
Ανανεώστε του οδηγούς συσκευών (drivers). Όταν οι κατασκευαστές παρέχουν νέους οδηγούς για τις συσκευές τους (ΠΧ Κάρτες γραφικών) έχουν πραγματοποιήσει διορθώσεις στα προγράμματα τους (bugs). Επίσης πολλές φορές υπάρχει βελτίωση και στην απόδοση ή παρέχουν νέες δυνατότητες. Πάντοτε ψάχνετε στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών τις τελευταίες εκδόσεις των drivers.
Σταματήστε τις υπηρεσίες (services) που δεν χρειάζεστε. Τα Windows έρχονται προρυθμισμένα με κάποιες βασικές υπηρεσίες όπως αυτής που επιτρέπει την δικτύωση των υπολογιστών της αναφοράς σφαλμάτων κλπ. Μπορείτε πχ να αφαιρέσετε κάποιες υπηρεσίες από το να αρχίζουν αυτόματα όπως αυτή της αναφορά σφαλμάτων έτσι ώστε να κερδίσετε σε ταχύτητα. Δείτε σε κάποιο από τα άρθρα μας προσεχώς για τις υπηρεσίες και το ποιες ακριβώς μπορείτε να σταματήσετε.
Σταματήστε τα προγράμματα που φορτώνονται με την εκκίνηση των Windows. Όσο περισσότερα προγράμματα έχουν ρυθμιστεί να τρέχουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή τόσο περισσότερο τα Windows θα αργούν να ολοκληρώσουν την εκκίνηση. Πληκτρολογήστε ‘msconfig’ στην εύρεση προγραμμάτων και πηγαίνετε στην καρτέλα ‘Εκκίνηση’. Αποεπιλέξτε τα προγράμματα που γνωρίζετε ότι δε σας χρειάζονται να τρέχουν αυτόματα κάθε φορά που εκκινείτε τα Windows. Θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας μόλις τελειώσετε.
Κρατήστε την επιφάνεια εργασίας σας καθαρή από συντομεύσεις.. Δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε κάποιο υπολογιστή να έχεις στη επιφάνεια εργασίας εκατοντάδες συντομεύσεις από αρχεία και προγράμματα. Όλες αυτές οι συντομεύσεις όμως καθυστερούν τον υπολογιστή σε κάθε ανανέωση της οθόνης γιατί κάθε φορά κοιτάει να δει αν οι συντομεύσεις αυτές παραπέμπουν σε υπάρχοντα αρχεία.
Αποκερματίστε τον σκληρό δίσκο.Με τον χρόνο τα αρχεία να διασπώνται σε δύο ή περισσότερα μέρη. Όταν λειτουργικό σύστημα θέλει να διαβάσει κάποιο αρχείο που μπορεί να είναι κομματιασμένο σε 1000 μέρη τότε η κεφαλή του δίσκου πρέπει να ‘πηδήσει’ από κομμάτι σε κομμάτι προκειμένου να το διαβάσει όλο. Αυτό είναι πολύ χρονοβόρο γιατί η κεφαλή του δίσκου έχει μάζα και όπως γνωρίζουμε όλοι από την φυσική το αλλάξει ταχύτητα ή κατεύθυνση ένα σώμα χρειάζεται χρόνο και δεν μπορεί να γίνει ακαριαία. Με τον αποκερματισμό του δίσκου τα αρχεία μπαίνουν όλα σε μια σειρά έτσι ώστε η κεφαλή του δίσκου να μην χρειάζεται να πηγαίνει σε όλα αυτά τα κομμάτια. Καλό είναι πριν κάνετε αποκερματισμό να έχετε αφαιρέσει όλα τα αρχεία που δεν σας χρειάζονται όπως αναφερθήκαμε παραπάνω.
Τοποθετήστε την εικονική μνήμη στον 2ο σκληρό δίσκο ή ακόμα καλύτερα σε ένα γρήγορο Flash Disk. (Αν έχετε 2ο). Ειδικά όταν έχετε λίγη μνήμη και δουλεύει η εικονική συνίσταται αν έχετε δεύτερο σκληρό δίσκο να την μετακινήσετε σε αυτόν (με την προϋπόθεση ότι είναι γρήγορος). Έχοντας μια ακόμα ανεξάρτητη κεφαλή να εργάζεται για την εικονική μνήμη βελτιώνει πολύ την ταχύτητα του συστήματος.
Ενεργοποιήστε το Ready Boost στα Windows 7. Αυτό το χαρακτηριστικό βελτιώνει τη μνήμη cache σε συστήματα με χαμηλή μνήμη. Άν έχετε εγκατεστημένη μνήμη με 4GB και πάνω θα δείτε μικρή διαφορά. Άν λοιπόν έχετε μια γρήγορη μνήμηflash (συνίσταται USB V3) θα δείτε λιγότερο ή περισσότερο καλύτερη απόκριση στην χρήση του συστήματος σας ειδικά όταν χρησιμοποιείτε απαιτητικά προγράμματα όπως το photoshop κλπ.
Απενεργοποιήστε το Antivirus (Προτείνεται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις). . Αν έχετε κάποιο antivirus που ελέγχει το σύστημα σας σε πραγματικό χρόνο (συνίσταται) και γνωρίζεται ότι το σύστημα σας είναι καθαρό και επιπλέον δεν χρησιμοποιείτε το internet εκείνη τη στιγμή ΤΟΤΕ μπορείτε να το απενεργοποιήσετε προσωρινά για να κερδίσετε σε απόδοση. Είναι γνωστό ότι τα προγράμματα antivirus καταναλώνουν σχετικά αρκετούς πόρους του συστήματος.
Απενεργοποιήστε το λογότυπο Windows XP boot. Τρέξτε το msconfig και πηγαίντε στην καρτέλα BOOTINI. Επιλέξτε την επιλογή NOGUIBOOT.

Ελπίζουμε αυτές οι προτάσεις να βελτιώσουν τον υπολογιστή σας. Αυτό το άρθρο θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται μα την πάροδο του χρόνου προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα κάνει τους υπολογιστές μας γρηγορότερους! Αν σας άρεσε και σας βοήθησε το άρθρο αφήστε μας μήνυμα με τις παρατηρήσεις ή τις βελτιώσεις σας .

www.perfectpcsetup.com

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ