ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Τα Ντοκιμαντέρ Μας (Παραγωγή: KaraKaKsa Studios)

5:50 π.μ.

"ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"

Στον αιώνα που διανύουμε ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας είναι η «Κλιματική Αλλαγή». Από το 1896 ...





όταν για πρώτη φορά ο Arrhenius έθετε τις βάσεις με τον όρο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, μέχρι σήμερα, οι έρευνες τα δεδομένα και η τάση να μελετήσουμε το Γήινο κλιματικό σύστημα έγιναν μεγαλύτερες.  Ο λόγος προφανής αφού  άμεσα ή έμμεσα η αλλαγή του Κλίματος μας αφορά όλους. Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Φοιτητή του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, Γεώργιου Ευαγγελόπουλου.

Τι θα δείτε:

Τα τελευταία 10.000 χρόνια ο «θερμοστάτης» της Γης είναι ρυθμισμένος σε μία μέση θερμοκρασία 14 βαθμών κελσίου. Οι συνθήκες αυτές έχουν εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό το ανθρώπινο είδος να εξελιχτεί και να δημιουργήσει πολιτισμό. Ο πολιτισμός μας όμως είναι αυτός που έχει επιδράσει πάνω στο κλίμα σε μεγάλο βαθμό, διαταράσσοντας το. 

Η καύση ορυκτών καυσίμων με ρυθμούς που το γήινο σύστημα δε μπορεί να αποθηκεύσει, στο ρυθμό που καταναλώνονται, αυξάνουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης. 


Τα αέρια του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, οξείδια του αζώτου, φρέον κλπ που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα,  δημιουργούν το “ενισχυμένο” φαινόμενου του θερμοκηπίου, που αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περεταίρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με επιπτώσεις όπως η μείωση των παγετωνικών καλυμμάτων, η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απώλεια βιοποικιλότητας. Σημαντικό κομμάτι επιρροής είναι και οι φυσικές επιδράσεις του κλίματος από τον ήλιο, τα ηφαίστεια, τους κύκλους του milankovitch, κ.α.






Ο Αρχισυντάκτης μας και δημιουργός του Ντοκιμαντέρ Γ. Ευαγγελόπουλος δήλωσε: Ευχαριστώ θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή μου Αντώνη Φ. Βελεγράκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου, για τις συμβουλές και τη στήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας. Ευχαριστώ επίσης τους καθηγητές, Δρόσο Κουτσουμπά, Ελίνα Τράγου, Ιωσήφ Μποτετζάγια, Χρήστο Ματσούκα για τις συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν…
…καθώς και τους φοιτητές/απόφοιτους Γεώργιο Παπακωστόπουλο, Χριστίνα-Μαρία Διαμαντή, Ευάγγελο Αλεβίζο, Ευάγγελο Συμσάρη, Όλυμπο Ανδρεάδη, Παρασκευή Τζούδα, Περσεφόνη  Δισσεάκη για τη βοήθεια τους σε τεχνικά και μη θέματα, σημαντικά για την περάτωση της εργασίας.



 
Συνεντεύξεις:

Ελίνα Τράγου:
Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα 
Επιστημών της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Χρήστος Ματσούκας:
Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αντώνης Φ. Βελεγράκης:
Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δρόσος Κουτσούμπας:
Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα επιστημών της θάλασσας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ιωσήφ Μποτετζάγιας:
Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μοντάζ, Αφήγηση, επιμέλεια κειμένου, παρουσίαση:
Γεώργιος Ευαγγελόπουλος


.................................................................................................................................

"ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ"



Στον Ελικώνα που κατά την αρχαιότητα ήταν το βουνό των Μουσών, υπάρχει το ομώνυμο χωριό Ελικώνας (Ζερίκι). Κεφαλοχώρι του πρόσφατου παρελθόντος, ακολούθησε την ίδια πορεία όπως και τα περισσότερα χωριά της περιοχής, κυρίως μετά το '60...





3 διαφορετικές συνεντεύξεις, από 3 διαφορετικούς ανθρώπους, που έζησαν σε 3 διαφορετικά χωριά του Ελικώνα και η αμφίδρομη πορεία τους, μας δείχνουν το ίδιο πράγμα...που συνέβη στο Ζερίκι, το ξερίζωμα  λόγω φτώχειας, αστυφιλίας και απομόνωσης. 
Παραγωγή - Σκηνοθεσία: Γεώργιος Ευαγγελοπουλος
Αφήγηση: Νινα Αδαμοπούλου
Συνεντεύξεις: Κώστας Πούλος
                       Γεώργιος Καφρίτσας
                       Γεώργιος Καλομοίρης


Ευχαριστώ θερμά τον Βασίλη Αναστασίου για το φωτογραφικό και ιστορικό υλικό που μου παραχώρησε. Ευχαριστώ τους κατοίκους του χωριού Ελικώνα (Ζερίκι) για την υπέροχη φιλοξενία τους! Το inmeteo.gr ) και προσωπίκά τον Γεώργιο Παπακωστόπουλο) για τις προγνώσεις καιρού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Αξίζει να το επισκεφθείτε τον Ελικώνα και θα καταλάβετε τι εννοώ :)











 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ