ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Πρόταση - βόμβα για φορολόγηση των εισοδημάτων

9:44 π.μ.
Πρόταση - βόμβα για φορολόγηση των εισοδημάτων που ξεπερνούν τις 26.000 ευρώ με συντελεστή 45% επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης και των προτάσεων που θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου μεθαύριο, Τετάρτη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την υπέρμετρη φορολογία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει όπως η «βασική» έκπτωση των 1.950 ευρώ ισχύει για όλα τα εισοδήματα και όχι μόνο για όσους δηλώνουν μέχρι 18.000 ευρώ. Ετσι, οι παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι, ουσιαστικά, για εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ θα υπάρχουν μειώσεις, όμως δεν θα ισχύει το ίδιο και για όσους έχουν υψηλότερα των 26.000 ευρώ, αφού θεωρούνται «πλούσιοι» για την εφορία.
Τα στελέχη, βέβαια, του υπουργείου στους υπολογισμούς, τους οποίους κάνουν, δεν ξεκαθαρίζουν εάν συνυπολογίζουν την αναμενόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην των ιατρικών εξόδων, καθώς και την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.
Αυτό το θέμα έχει διχάσει τους κυβερνητικούς εταίρους, που θα αναζητήσουν εκ νέου λύση την Τετάρτη, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, πάντως, δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών, αφού έχει καταστήσει σαφές ότι, για να μην καταργηθεί το αφορολόγητο των παιδιών, θα πρέπει να καταθέσουν τα κόμματα ισοδύναμα μέτρα.
Ειδικότερα, με βάση το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα φορολογική κλίμακα, για μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία θα έχει τρία κλιμάκια, από οκτώ σήμερα, θα διαμορφωθεί ως εξής:
- για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%
- για εισοδήματα από 18.001 έως και 26.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 26%
- για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 45%.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται πάγια έκπτωση 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα.
Στο «στόχαστρο»
Τεράστιες απώλειες από τις ανατροπές στη φορολογία θα καταγράψουν οι Ο.Ε. και Ε.Ε., σε αντίθεση με τις Α.Ε.
Με το νέο σύστημα που εισάγεται, η φορολόγηση των Ο.Ε. και Ε.Ε., από περίπου 16,7% που ήταν μέχρι φέτος, κατά μέσο όρο θα φθάσει και το 33%, ενώ, αντίθετα, των Α.Ε. από το περίπου 40% μειώνεται τουλάχιστον κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας θα φορολογούνται με συντελεστές 26% και με 33% στα διανεμόμενα κέρδη.
Από την άλλη, όμως, πλευρά οι Ο.Ε. και οι Ε.Ε. που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας θα φορολογούνται όπως οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ με συντελεστές 26% και 10% στα διανεμόμενα κέρδη.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς επιστροφή φόρου, και 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Λιγότερο «κούρεμα»
Μικρότερες θα είναι τελικά οι μειώσεις στα τεκμήρια των Ι.Χ., σε σύγκριση με τα πρόσφατα σενάρια που είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών. Το τελικό σχέδιο προβλέπει πως για Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά, τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%, αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μειώσεις μέχρι και 44% στα Ι.Χ.
Οσον αφορά στις κατοικίες, τα νέα τεκμήρια θα είναι:
- 25 ευρώ, από 40 που ήταν, το τετραγωνικό μέτρο, για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων,
- 45 ευρώ το τ.μ. (από 65 ευρώ) για τα επόμενα 40 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 120 τ.μ.
- 80 ευρώ το τ.μ. (από 110 ευρώ) για τα επόμενα 80 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 200 τ.μ.
- 160 ευρώ το τ.μ. (από 200 ευρώ) για τα επόμενα 100 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 300 τ.μ.,
- 350 ευρώ το τ.μ. (από 400 ευρώ) για τα επόμενα τ.μ., δηλαδή για τα πλέον των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Επίσης, μειώνεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για τους φορολογούμενους σε 2.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ, για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ, από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.


Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα


       

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ