ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΕΡΕΥΝΑ: Στην Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά τερηδόνας στην Ευρώπη

10:25 π.μ.
Στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στην εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό βρίσκεται η χώρα μας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

«Σιωπηλή ασθένεια»
«Σιωπηλή ασθένεια» χαρακτήρισαν οι επιστήμονες την τερηδόνα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη, παρουσιάζοντας τον φορέα «Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα» (Alliance for a Cavity Free Future - ACFF).
Όπως ανέφεραν την αποκαλούν «σιωπηλή ασθένεια», αφού η εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή.
Υψηλό το ποσοστό της τερηδόνας στα παιδιά
Επίσης όπως έκαναν γνωστό το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια. Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.
Τα αρχικά  σημεία της τερηδόνας εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Τερηδόνα και κοινωνικές ανισότητες
«Η τερηδόνα «συνδέεται με κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 80% των σοβαρών προβλημάτων εντοπίζονται στο 20% του πληθυσμού», ανέφερε η Χ. Κουνάρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Διεθνές πρόβλημα
Έντονη ανησυχία, στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η άγνοια του πληθυσμού σχετικά με το πρόβλημα της τερηδόνας.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με τις γνώσεις και την άποψη των καταναλωτών για την τερηδόνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.500 άτομα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τηνΙσπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, προκύπτει σαφώς η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τερηδόνας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) συμφώνησαν ότι δεν πιστεύουν ότι κάνουν αρκετά για την πρόληψη της τερηδόνας και το ένα πέμπτο (18%) παραδέχθηκε ότι οι γνώσεις τους για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ανεπαρκείς ή μηδαμινές.
Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο (38%) των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας θα εμφανίσει τερηδόνα.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.
Το 62,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο απαιτεί το προβληματικό δόντι να τροχιστεί και μετά να σφραγιστεί. Δεν γνωρίζει ότι τα αρχικά στάδια δεν απαιτούν παρεμβατικές μεθόδους, όπως το σφράγισμα.
Περισσότεροι από τους μισούς (52,8%) θεωρούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και δεν γνωρίζουν ότι η τερηδόνα είναι μία απειλή και για τους ενήλικους. Τέσσερις στους πέντε αντιλαμβάνονται ότι δεν κάνουν αρκετά για την πρόληψή της και ως απόρροια της αδράνειας, το 31% - 41% των ενηλίκων έχουν χάσει όλα τα δόντια και φέρουν ολικές οδοντοστοιχίες.
Ο ρόλος των ασφαλιστικών ταμείων
«Καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της στοματικής υγείας διαδραματίζει και το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) δεν παρέχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη για Οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη καθώς και παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση και η εκπαίδευση», ανέφερε ο καθηγητής Παιδο - οδοντιατρικής, της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Ουλής.
«Δόντι πονάει δόντι βγάζει», για τους οικονομικά ασθενέστερους είπε ο κ. Ουλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι ανασφάλιστοι έχουν 2 έως και 5 φορές περισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αντικατάστασης δοντιών από ότι έχουν οι ασφαλισμένοι.
«Η πάθηση δεν είναι αναπόφευκτη, καθώς μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή της στα αρχικά στάδια», ανέφερε ο κ. Ουλής, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του που στην προκειμένη περίπτωση είναι η οδοντόβουρτσα στο χέρι». Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει ήδη από τα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού.
«Βιωματικής μάθηση»
Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, ο Σβάντε Τουίτμαν , καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος του φορέα ACFF, μίλησε για τον παγκόσμιο χαρακτήρα του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιούνται ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του ACFF, όπως είπε, είναι να δρομολογήσει αλλαγές στην οδοντιατρική πολιτική, οι οποίες θα συνδράμουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού και στην εξάλειψη της τερηδόνας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ουλής, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης «Βιωματική Μάθηση» - ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των νηπιαγωγείων της χώρας, για την σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ