ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Στο πόδι για τον MERS! Μάθετε τα πάντα για τον θανατηφόρο κοροναϊό

9:09 μ.μ.
Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας χωρίς τελικά να κατορθώνουν να κρύβουν την ανησυχία τους,  τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή το κρούσμα του κοροναϊό MERS που εντοπίσθηκε σε 69χρονο άνδρα που έφθασε στη χώρα μας για το Πάσχα πριν λίγες ημέρες.
Σήμερα λήγει ο συναγερμός για τους 25 συνεπιβάτες του ομογενή μας καθώς τότε μόνο οι ειδικοί μπορούν να μιλήσουν  με απόλυτη ασφάλεια ότι δεν θα εμφανίσουν τα ύποπτα συμπτώματα.

 
Πρόκειται άλλωστε για έναν άκρως θανατηφόρο ιό με περίπου έναν στους τρεις που μολύνονται να χάνει τελικά τη ζωή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα  συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό που είχαν δηλωθεί έως τις 17 Απριλίου 2014 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τελικά 93 άνθρωποι πέθαναν. 
 
Η κατάσταση και του 69χρονου Έλληνα που ζει μόνιμα στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά βαριά ενώ ειδική ομάδα επιστημόνων των παρακολουθεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Σωτηρία όπου νοσηλεύεται. Ειδικοί καθηγητές ιατρικής αλλά και επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προβληματισμένοι σχετικά με τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για τον συγκεκριμένο Κοροναϊό που εμφανίζει τα συμπτώματα του Sars. 
Γι αυτό αξιοποιήθηκαν  τελικώς κάποια πειραματικά φάρμακα που έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο όπου έχει καταγραφεί ο επικίνδυνος ιός. Οι θεράποντες ιατροί του χορηγούν κοκτέιλ  αντιϊκών φαρμάκων και ειδικών αντιβιοτικών.
 
Το θετικό είναι πάντως είναι ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο οδηγός ταξί, που μετέφερε το ζευγάρι από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, δεν έχουν προσβληθεί. Ούτε όμως και κανένας άλλος επιβάτης της πτήσης με την οποία ταξίδεψε ο 69χρονος ασθενής. 
 
Ωστόσο ερώτημα αποτελεί το γεγονός γιατί επελέγη το νοσοκομείο Σωτηρία για να μεταφερθεί ο 69χρονος ασθενής που παρουσιάζει έντονα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της λοίμωξης και όχι σε κάποιο άλλο νοσοκομείο το οποίο διαθέτει ειδικό κρεβάτι, που αγοράσθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης. Πρόκειται για ειδικά κρεβάτια που παρέχουν αναπνευστική φυσιοθεραπεία.
 
Τέτοια κρεβάτια διαθέτουν μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Ναυτικό νοσοκομείο, το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, το νοσοκομείο Κηφισιάς "Άγιοι Ανάργυροι", καθώς και το Λαϊκό. 
 
Σε ανάλογο κρεβάτι είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν και ο πρώην  Γ.Γ. του υπουργείο Πολιτισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή Χρήστος Ζαχόπουλος.  
Να σημειωθεί ότι με βάση την επίσημη ενημέρωση από το «Σωτηρία» ο ασθενής πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό MERS.
 
Πάντως η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του ασθενούς έγινε εν μέσω εορτών του Πάσχα μετά την άφιξή του στη χώρα μας στις 17/04/2014 από τη Jeddah Σαουδικής Αραβίας λόγω παρατεινόμενου πυρετού που παρουσίαζε, σύμπτωμα για το οποίο είχε εκτιμηθεί σε νοσοκομείο της περιοχής. «Λόγω συμβατής κλινικής εικόνας και επιδημιολογικού ιστορικού ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Το υπουργείο Υγείας είναι ωστόσο καθησυχαστικό τονίζοντας ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
 
« Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του Ευρωπαϊκού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠOY) έχουν ήδη εφαρμοστεί» υπογραμμίζεται.
 
τι λέει ο Άδωνις
 
Kαθησυχαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού MERS στην Ελλάδα εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας. 
 
«Ο 69χρονος που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό MERS μπήκε πολύ γρήγορα στην απομόνωση και ο κίνδυνος για να έχουμε σοβαρότερα προβλήματα ελαχιστοποιήθηκε» εξήγησε στον Άρη Πορτοσάλτε ο υπουργός Υγείας. 
 
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο στο οποίο πήγε αρχικά κινήθηκε σε πολύ σωστή κατεύθυνση και γρήγορα. 
 
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι και ο δεύτερος αυτοκινητιστής που τον μετέφερε στο νοσοκομείο είναι αρνητικός στον ιό. 
 
μάθετε για τον MERS
 
Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο.
 
Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS.  Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα. 
 
Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/04/2014 αφορά σε ταξιδιώτη από την Jeddah  στην Μαλαισία. 
 
Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).
 
Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου  εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου. 
 
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που  ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).
 
Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ