ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Αποκατάσταση Πληγέντων Υποσχέθηκε η Κυβέρνηση

9:31 μ.μ.
Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων κ. Γ. Σουφλιάς, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς και σήμερα - όπως από την πρώτη στιγμή - για τις συνέπειες του σεισμού και την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών.
Η κρατική μηχανή λειτούργησε και αυτή την φορά σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό που ακολουθεί - το πιο μακροχρόνιο συνήθως κομμάτι - είναι η πλήρης αποκατάσταση. Και για να μικρύνει ο χρόνος αποκατάστασης, όλα πρέπει να γίνουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το πετύχαμε πέρυσι με τις πυρκαγιές, θα το πετύχουμε και τώρα με το σεισμό.
Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αποφασίσθηκε να ληφθούν ανάλογα μέτρα με αυτά του περασμένου καλοκαιριού. Για τα έξοδα των πρώτων άμεσων αναγκών: Δίδονται 3.000 ευρώ σε αυτούς που τα σπίτια τους είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε κρίνονται κατεδαφιστέα, είτε κρίνονται επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα έως ότου επισκευαστούν. Επεκτείναμε δηλαδή ακόμη περισσότερο την χθεσινή πρώτη ανακοίνωση.

- Για την οικοσκευή δίδονται 10.000 ευρώ σε αυτούς που τα σπίτια τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα.

- Για την ανακατασκευή ή επισκευή κτηρίων θα ισχύσει ότι και για τους πυρόπληκτους. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία αναλαμβάνει δωρεάν την ανακατασκευή των κτηρίων που γκρεμίστηκαν ολοσχερώς ή θα γκρεμιστούν πια ως μη κατοικήσιμα και δωρεάν την επισκευή των κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα.

Οι πληγέντες πολίτες θα πρέπει ωστόσο να υποβάλλουν αίτηση ως εξής:
Πρώτον, για το βοήθημα των 3.000 ευρώ θα απευθύνονται μόνο στην Αγροτική Τράπεζα, με την ταυτότητα τους, αλλά και βεβαίωση του Δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι τους έχει υποστεί ζημιές και κρίνεται πως δεν είναι κατοικήσιμο. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται στις αναφερθείσες κατηγορίες δικαιούνται και τις 3.000 ευρώ που είναι βοήθημα για τις πρώτες άμεσες ανάγκες και τις 10.000 ευρώ που αφορούν την οικοσκευή τους.
Δεύτερον, οι μη μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικό δηλαδή, δεν μένουν «ξεκρέμαστοι». Υπάγονται στις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τους σεισμόπληκτους. Επιπλέον, παρότι δεν προβλέπεται από αυτόν το νόμο για τους σεισμοπλήκτους, και σε αυτούς θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν με δαπάνες της πολιτείας τα σπίτια τους.
Μέτρα θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί το καλοκαίρι, και θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε λίγες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Επίσης, χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού ως εξής:
- Από 200.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχίες Αχαϊας και Ηλείας.
- Από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους σεισμόπληκτους Δήμους.

www.ana.gr

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ