ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΛΥΚΩΝ: ΣΟΥΗΔΙΑ

3:14 π.μ.
Το πρώτο κυνήγι λύκων μετά από 45 χρόνια αρχίζει στη Σουηδία
μετά από σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του αριθμού του είδους. Έντονη η αντίδραση του σουηδικού Συλλόγου Προστασίας της Φύσης που προσφεύγει στην Κομισιόν.

Στο κυνήγι αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 10.000 κυνηγοί. Εκτιμάται ότι στη Σουηδία υπάρχουν σήμερα 180-220 λύκοι και η κρατική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας αναφέρει ότι μπορεί να χτυπηθούν οι 27.

Οι κυνηγοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα που θα τους εμποδίσουν να υπερβούν αυτό τον αριθμό. «Υπάρχουν κανονισμοί, οι κυνηγοί πρέπει να ελέγχουν τις ποσοστώσεις κάθε μία ώρα» λέει στο Radio Sweden μέλος της Ένωσης Κυνηγών.

Ωστόσο, ο Σουηδικός Σύλλογος Προστασίας της Φύσης καταγγέλλει την απόφαση για τον εξισορροπητικό αποδεκατισμό, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα δεν έχει φθάσει σε υγιές επίπεδο. Επίσημη διαμαρτυρία πρόκειται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κυνήγι αρχίζει στις 2 Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την περίοδο του ζευγαρώματος στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι λύκοι κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι να αφανιστούν στη βόρεια Σκανδιναβία έως ότου επιβλήθηκε απαγόρευση τη δεκαετία του '70. Η Σουηδία και η Νορβηγία συνεργάστηκαν μετέπειτα για την επανεισαγωγή του είδους στα δάση κατά μήκος των συνόρων τους. Και όταν η Νορβηγία εξόντωσε λύκους το 2001 λέγοντας ότι ήταν υπεράριθμοι, η Σουηδία υπέβαλε διαμαρτυρία.

Ωστόσο, η σουηδική Βουλή αποφάσισε πρόσφατα ότι ο αριθμός των λύκων στη χώρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά στο μέγιστο τους 210, επισημαίνει το BBC.http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1090616&lngDtrID=252

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ