ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Λογισμικό Autodesk

4:04 π.μ.

Και οι τρεις ταινίες που είναι φέτος υποψήφιες για Όσκαρ Οπτικών Εφέ δημιουργήθηκαν με λογισμικό της Autodesk, μιας εταιρείας που ξεκίνησε με προγράμματα σχεδιασμού για αρχιτέκτονες και μηχανικούς, αλλά επεκτείνεται τώρα στο χώρο του θεάματος με τεχνολογίες όπως η «εικονική κάμερα» του Τζέιμς Κάμερον.

Το Avatar, το District 9 και το Star Trek «είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη δημιουργία οπτικών εφέ» δήλωσε ο Μορίς Πάτελ του τμήματος Μέσων και Ψυχαγωγίας στην Autodesk.

To λογισμικό της Autodesk χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των εξωγήινων προσφύγων του District 9, καθώς και για τις μαύρες τρύπες, τις διακτινίσεις και άλλα θαύματα στην τελευταία ταινία Star Trek.



Ακόμα πιο εντυπωσιακό από τεχνική άποψη ήταν το πολυσυζητημένο, τρισδιάστατο Avatar, μια ιδέα που είχε ο Τζέιμς Κάμερον πριν ακόμα αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα επέτρεπε τη δημιουργία του.

Η ομάδα του Κάμερον στο στούντιο Lightstorm Entertainment προσάρμοσε στα μέτρα της την τεχνολογία της Autodesk για να δημιουργήσει την πρωτοποριακή εικονική κάμερα: Με το σύστημα αυτό, ο Κάμερον σκόπευε το φακό σε ηθοποιούς που φορούσαν ειδικά κοστούμια με αισθητήρες και βρίσκονταν μέσα σε μια γυμνή πράσινη αίθουσα. Κοιτώντας όμως στο μόνιτορ, ο σκηνοθέτης έβλεπε τους ηθοποιούς να κινούνται ως χαρακτήρες στον φανταστικό, τρισδιάστατο κόσμο του Avatar, τον οποίο δημιουργούσαν σε πραγματικό χρόνο οι υπολογιστές.

«Δεν πρόκειται για ταινία με animation, είναι η ψηφιακή καταγραφή της ερμηνείας» εξήγησε ο ίδιος ο Κάμερον σε παρουσίαση που οργάνωσε η Autodesk στο Λας Βέγκας.

Στη ουσία, η εικονική κάμερα επιτρέπει στους εικονολήπτες να κινούνται μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, το οποίο εμπλουτίζεται στην επόμενη φάση με λεπτομέρειες όπως δέντρα και φανταστικά πλάσματα.



«Το Avatar δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί αν δεν υπήρχε η Autodesk» παραδέχτηκε ο συμπαραγωγός της ταινίας Τζον Λάνταου σύμφωνα με το AFP.

Το Avatar και το District 9 είναι επίσης υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, οπότε η Autodesk έχει επιπλέον λόγους να νιώθει από τώρα περήφανη.

Η εταιρεία, με έδρα τη Βόρειο Καλιφόρνια, ιδρύθηκε το 1982 και ειδικεύεται σε δυσδιάστατο και τρισδιάστατο λογισμικό για το σχεδιασμό οποιουδήποτε αντικειμένου ή κατασκευής, από τουβλάκια Lego μέχρι ουρανοξύστες. Περισσότερο γνωστή από το πρόγραμμα σχεδιασμού Autocad για μηχανικούς και σχεδιαστές, η εταιρεία έχει σήμερα 9 εκατομμύρια χρήστες και το 2009 είχε έσοδα 2,3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Τζον Λάνταου, το λογισμικό της θα χρησιμοποιηθεί και στην ταινία Tintin που ετοιμάζουν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Πίτερ Τζάκσον.



http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1109309&lngDtrID=252

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ