ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Νέα πειραματική θεραπεία για την μύγα Τσε Τσε

5:06 π.μ.

Σε περίπου μισο χρόνο προγραμματίζεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης, της φρικτής «ασθένειας του ύπνου» που μεταδίδουν οι μύγες τσετσέ.
Το φάρμακο μπλοκάρει ένα ένζυμο του παράσιτου που μεταδίδεται από το δάγκωμα της μύγας και προκαλεί την ασθένεια, αναφέρουν στο περιοδικό Nature Βρετανοί και Καναδοί ερευνητές.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκοτία, το οποίο έχει εξασφαλίσει ερευνητικά κονδύλια για τη μελέτη των λεγόμενων «παραμελημένων ασθενειών» -ασθένειες που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών επειδή αφορούν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για κέρδη.
Η ανακάλυψη του πειραματικού φαρμάκου «αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα των τελευταίων ετών όσον αφορά την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων για παραμελημένες ασθένειες» σχολίασε στο ΒΒC ο Πολ Ουάιατ, επικεφαλής του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Νταντί.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η τρυπανοσωμίαση πλήττει κάθε χρόνο 50 με 70 χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική.
Η αφρικανική τρυπανοσωμίαση προκαλείται από το πρωτόζωο Trypanosoma brucei που παρασιτεί στις μύγες τσετσέ και στον άνθρωπο.
Η ασθένεια προκαλεί αρχικά τρομακτική διόγκωση των λεμφαδένων, αναιμία και διαταραχές της καρδιάς και των νεφρών. Όταν περάσει στον εγκέφαλο προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα που μπορούν τελικά να οδηγήσουν στο θάνατο: σύγχυση, κόπωση, εξάρσεις μανίας, λήθαργο στη διάρκεια της ημέρας και νυχτερινές αϋπνίες.
Για την αντιμετώπισή της χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως δύο φάρμακα, τα οποία όμως παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προσφέρουν πλήρη ίαση.


 http://www.in.gr

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ