ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Ισλανδία: η ηφαιστειακή τέφρα απειλή για τα ζώα

8:21 μ.μ.

Προβληματα... σε οργανισμους....

Εκτός από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι αγρότες που ζουν γύρω από την περιοχές του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, το οποίο εξερράγη, καταβάλλουν προσπάθειες να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από την ηφαιστειακή τέφρα.
Η ηφαιστειογενής αυτή στάχτη, είναι επικίνδυνη για τα ζώα, αφού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά, στα δόντια, στο αναπνευστικό αλλά και στο πεπτικό τους σύστημα.
Ένα βαρύ πέπλο στάχτης έχει καλύψει τις γύρω περιοχές από το ηφαίστειο.
Οι Ισλανδοί κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βάλουν τα ζώα τους μέσα σε κλειστούς χώρους.
Ο κίνδυνος προέρχεται από το φθόριο που περιέχει η ηφαιστειακή στάχτη, το οποίο δηλητηριάζει τα ζώα.
Η ηφαιστειακή στάχτη επικάθεται στα χόρτα, με τα οποία τρέφονται τα ζώα και είναι επικίνδυνη για το πεπτικό και το αναπνευστικό τους σύστημα, δήλωσε ένα κτηνοτρόφος.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα βάλουμε μέσα σε αποθήκες, κλείνοντας παράθυρα και να τα ταΐζουμε με καθαρή τροφή και νερό, πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, είναι περίοδος αναπαραγωγής των αρνιών και υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν, με αποτέλεσμα η επιβίωση τους να είναι αβέβαιη.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ζουν γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά, καθώς η τέφρα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις θείου και σε φθόριο, και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ζώα αλλά και για τις καλλιέργειες τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι από την έκρηξη του ηφαιστείου έλιωσε τμήμα ενός παγετώνα, προκαλλώντας μεγάλες πλημμύρες. Περίπου 800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για λόγους ασφαλείας.

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ