ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ 3,1%

7:22 μ.μ.

Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας και τις υγρές τροπικές ζώνες να ακολουθούν, όπως δείχνουν τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.
Η απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται σε φυσικά αίτια, π.χ. πυρκαγιές, που προκαλούνται είτε από φυσικά φαινόμενα είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1.011.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερου δάσους στον πλανήτη μας. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 τετρ. χλμ.
Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία (4%), τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. τετραγωνικά χλμ και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 27% της συνολικής απώλειας.
Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες (που με κάλυψη 7, 13 εκατ. τετρ. χλμ αντιστοιχούν στο 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου) μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9% -ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.
Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. τετρ. χλμ, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης- το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, αντιστοιχώντας στο 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ