ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΕΝΑ ΚΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ

3:54 μ.μ.
Η «Κάρτα Πολιτισμού» είναι η «καρδιά» του προγράμματος «Πολιτισμός για όλους» και αποτελεί το εισιτήριο ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνων και ανέργων για ψυχαγωγία και συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Θέατρο, κινηματογράφος και συναυλίες είναι πλέον προσβάσιμα γιΆ αυτούς δωρεάν, ενώ σημαντική είναι και η έκπτωση που προσφέρεται σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων της Επικράτειας Πολιτισμού ανά τη χώρα. Σκοπός του προγράμματος είναι η παρακίνηση ακόμα και του ιδιωτικού φορέα να ανοίξει τις πόρτες του στις μεγάλες αυτές κατηγορίες πολιτών που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στον νέο θεσμό είναι μεγάλη. Τα τηλεφωνήματα στη Γραμμή Πολιτισμού (η οποία απαντά στον αριθμό 800-1-100100 και ενημερώνει για όλα τα σχετικά θέματα) είναι αρκετά. Σε ερώτησή μας για το αν ο κόσμος αντιμετωπίζει το πρόγραμμα με θετική διάθεση, η απάντηση ήταν καταφατική. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει δικαίωμα να βγάλει την Κάρτα Πολιτισμού. Ήδη έχουν εκδοθεί 25.000 κάρτες. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη, καθώς η Κάρτα εκδίδεται σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών», μας είπε υπάλληλος του τηλεφωνικού κέντρου.

Πολύ θετικά βλέπουν την όλη πρωτοβουλία και όσοι είναι ήδη κάτοχοι της κάρτας. «Επιτέλους δίνεται πλέον η ευκαιρία στους πολύτεκνους να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση με όλη τους την οικογένεια, κάτι που έως τώρα ήταν απαγορευτικό λόγω του μεγάλου κόστους», μας είπε η κ. Αναστασία Κύρκου, πολύτεκνη μητέρα. Δεν λείπουν, όμως, και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα με επιφυλακτικότητα. Ο κ. Κώστας Μιχαήλ, συνταξιούχος με αναπηρία ο οποίος έβγαλε την κάρτα μετά από παρότρυνση της συζύγου του, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι θα προτιμούσε μια αύξηση στη σύνταξή του.

Τι εξασφαλίζει η «Κάρτα Πολιτισμού»

Ανά τομέα, η «Κάρτα Πολιτισμού» προσφέρει στον κάτοχό της τα εξής:

    *      Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι


Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του υπουργείου Πολιτισμού καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους, με δωρεάν ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

    *      Παιχνίδια Πολιτισμού


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνουν οι υπηρεσίες και οι φορείς του ΥΠΠΟ, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εικαστικές εκθέσεις κ.λπ.) όσο και στις δραστηριότητες του σύγχρονου πολιτισμού, είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλα τα παιδιά.

    *      Θέατρα


Παρέχεται δωρεάν είσοδος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (κάθε Τρίτη και Πέμπτη), αλλά και στις παιδικές παραστάσεις για παιδιά-κατόχους της κάρτας μέσω του σχολείου τους. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο στην απογευματινή παράσταση, στις παιδικές το πρωί της Κυριακής, αλλά και στη Νέα Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακροπόλ) –εκτός Σαββάτου.

    *     Μουσική

Χωρίς χρηματικό αντίτιμο θα μπορούν οι κάτοχοι της «Κάρτας Πολιτισμού» να παρακολουθήσουν συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, αλλά και συναυλίες που πραγματοποιούνται στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης τα κυριακάτικα πρωινά.

    *   Κινηματογράφος

Δωρεάν είναι η είσοδος κάθε Δευτέρα και με μειωμένο εισιτήριο 5 αντί 7 ευρώ κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες «Απόλλων», «Ανδόρα», «Αφαία» και «Τριανόν» στην Αθήνα και «Ολύμπιον Ι και II» στη Θεσσαλονίκη.

Ποιοι δικαιούνται «Κάρτα Πολιτισμού»

    *      Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας μέχρι 30 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ
    *      Πολύτεκνες οικογένειες
    *      Μέλη των ΚΑΠΗ
    *      ¶τομα με αναπηρία άνω του 67%
    *      Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και
    *      ¶τομα ειδικών κοινωνικών ομάδων που μετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης η αποϊδρυματοποίησης.

Πηγή: Ηλ. περιοδικό Παπάκι

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ