ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Ένα Τρομακτικό Ζώο Στην Ελλάδα

7:20 π.μ.

Μάθετε την ιστορία για το ζώο που ζούσε... Στην ΕλλάδαΟταν στα Γρεβενά βασίλευε ο μαχαιρόδοντας...
Ενα τρομακτικό αιλουροειδές, με πριονωτούς κυνόδοντες, κυριαρχούσε στην περιοχή τρία εκατ. χρόνια πριν, όπως δείχνουν απολιθώματα που βρέθηκαν στη Μηλιά Γρεβενών
Ενα τρομακτικό αιλουροειδές βγήκε από τον αγκαθωτό θάμνο, ο οποίος του παρείχε κάλυψη και όρμησε στην ψηλόλιγνη γαζέλα.
Με ένα σάλτο βρέθηκε κοντά της αιφνιδιάζοντάς την και μέσα σε ελάχιστα λεπτά την αποκεφάλισε. Εσυρε το κουφάρι της πίσω από τον θάμνο και άρχισε να κατασπαράζει το θήραμά του. Λίγη ώρα μετά, το γεύμα είχε τελειώσει και συνέχισε τον δρόμο του στη σαβάνα που κάλυπτε τη... Μηλιά Γρεβενών.

Οι πριονωτοί κυνόδοντες του μαχαιρόδοντα, που βρέθηκαν στη Μηλιά Γρεβενών.
Η σκηνή εκτυλίχθηκε πριν από 3 εκατ. χρόνια και το άγριο αιλουροειδές δεν ήταν παρά ένας μαχαιρόδοντας, ζώο επιθετικό με... όπλο τούς ιδιαίτερα αναπτυγμένους κυνόδοντες της άνω γνάθου που έφταναν ακόμη και τα 20 εκατοστά.
«Ο μαχαιρόδοντας της Μηλιάς, ένα πολύ επικίνδυνο θηρίο ανάμεσα στα ζώα» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σήμερα στο Δ Επιστημονικό Συνέδριο για τα Γρεβενά που γίνεται στην πόλη ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ (με εξειδίκευση στα αιλουροειδή) και επισκέπτης συνεργάτης του Τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ Βίρλι Βαν Λόκχεμ.
Οπως εξήγησε στο «Εθνος», η επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας, Ευαγγελία Τσουκαλά, «ο μαχαιρόδοντας ήταν εχθρός πολλών ζώων, τα οποία τεμάχιζε με τους λεπτούς, πριονωτούς κυνόδοντές του».
Τρισδιάστατη αναπαράσταση του μαχαιρόδοντα, που έγινε για τις ανάγκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ
Με τα κοφτερά του δόντια μάλιστα μπορούσε να καταβροχθίσει ακόμη και γιγαντιαία προβοσκιδωτά, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως απολιθωμένα κρανία και κυνόδοντες από αυτά τα αιλουροειδή βρέθηκαν εκτός από τη Μηλιά Γρεβενών, σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας αλλά και στο Πικέρμι Αττικής.
Ο μαχαιρόδοντας αποτελούσε μέρος του θαυμαστού προϊστορικού κόσμου που είχε την έδρα του στην περιοχή των Γρεβενών.
Στον οικισμό Αμπέλια, λίγο έξω από την πόλη άλλωστε έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος γίγαντας: ο ελέφαντας με τους ευθείς χαυλιόδοντες που έζησε πριν από 200.000 χρόνια, είχε ύψος 4,2 μέτρα και βάρος πάνω από 6 τόνους. Λίγο μακρύτερα ήταν ο μαστόδοντας, που έζησε μαζί με τον μαχαιρόδοντα, πριν από 3 εκατ. χρόνια, είχε ύψος περίπου 4 μέτρα, τους μεγαλύτερους σε μήκος χαυλιόδοντες στον κόσμο (5,02 μέτρα), ζύγιζε 6-8 τόνους κι έτρωγε κάθε μέρα 250 κιλά φυτικής τροφής. Στην ίδια... παρέα ήταν και ο τάπιρος της Μηλιάς, ο μοναδικός στο είδος του που βρέθηκε στην Ελλάδα.


Τον γίγαντα μαστόδοντα ακολουθούσαν στη σαβάνα των Γρεβενών -έστω και από απόσταση- γιγαντιαίοι ρινόκεροι που είχαν δύο κέρατα στη μύτη και ζύγιζαν κοντά στον 1,5 τόνο, μεγάλες αρκούδες, αγριόθηρες (μια μορφή γιγαντιαίας αρκούδας ), βίσονες, ενώ εντελώς διακριτική ήταν η παρουσία της προϊστορικής χελώνας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=3044841#
 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ