ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Περισσότερη καθαρή ενέργεια από καύση αποβλήτων για την Ευρώπη

6:13 π.μ.


green_planet
Ένα νέο τρόπο περιβαλλοντικής προσέγγισης βρήκαν οι κάτοικοι του Horsholm, μιας μικρής κοινότητας της Δανίας, όσον αφορά στην απορριψη των σκουπιδιών τους. Αντί απλά να πετάνε τα σκουπίδια τους, οι κάτοικοι αποφάσισαν να τα καίνε σε ένα μεγάλο εργοστάσιο που μπορεί να κάψει χιλιάδες τόνους οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων σε 24ωρη βάση, παράγοντας καθαρή θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που εκλύονται από την καύση παγιδεύονται από ειδικά φίλτρα, αποτρέποντας τη διοχέτευσή τους στην ατμόσφαιρα.
Αυτού του είδους τα εργοστάσια έχουν αποκτήσει μεγάλη απήχηση και αποτελούν πλέον μια σημαντική πηγή καυσίμων στη Δανία, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, να περιορίσει τη χρήση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και να μειώσει τις δαπάνες για ενέργεια.
Η Δανία μετράει αυτή τη στιγμή 29 τέτοια εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή 10 επιπλέον εργοστασίων. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 400 παρόμοια εργοστάσια, με τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα.
Αντιθέτως, κανένα νέο εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων δεν προβλέπεται στις ΗΠΑ, παρόλο που η χρήση των αποβλήτων κατά αυτόν τον τρόπο θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Οι χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να αποτελούν τη πιο δημοφιλή μέθοδο απόρριψης των αποβλήτων στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν μόνο 87 εργοστάσια καύσης αποβλήτων, και μάλιστα, κατασκευασμένα πριν από 15 τουλάχιστον χρόνια. Ο λόγος είναι ότι πολλές περιβαλλοντικές ομάδες και κρατικοί αξιωματούχοι αντιτίθενται στη δημιουργία παρόμοιων εργοστασίων φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε τα προγράμματα ανακύκλωσης και θα οδηγούσε στην παραγωγή περισσότερων και όχι λιγότερων αποβλήτων.

Πηγή: The New York Times

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ