ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΔΙΑΤΑΞΗ: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ! ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

3:00 μ.μ.

Από τις 12 Ιανουαρίου 2013 θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διάταξη που προβλέπει ότι ο καταναλωτής δεν υποχρεωμένος να πληρώσει για αγαθά και υπηρεσίες, εάν δεν πάρει απόδειξη.



Επίσης, η διάταξη προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα που θα αναγράφει ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να αναρτήσουν τις ταμπέλες, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, πέραν των άλλων κυρώσεων.

Αναλυτικότερα, η αγορανομική διάταξη προβλέπει τα εξής:

1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

2. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)».

3. Αντίστοιχη πινακίδα αναρτούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

4. Οι παραβάτες τιμωρούνται, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 και με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου, εφαρμόζεται το άρθρου 47 του ν.2065/1992 σύμφωνα με το οποίο τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα

       

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ