Λονδίνο: Οι πνευματικές μας δυνάμεις αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν ήδη από την ηλικία των 27 ετών, μετά την κορύφωσή τους στα 22, οριοθετώντας
την έναρξη της τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurobiology Aging.
Ο καθηγητής Τίμοθι Σαλτχάουζ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εξηγεί ότι η λογική, η ταχύτητα της σκέψης και η χωρική οπτικοποίηση φθίνουν προς το τέλος της δεκαετίας των 20.
Οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να αναβάλλουν ή προλάβουν την διαδικασία της γήρανσης μπορεί να πρέπει να εισάγονται νωρίτερα, απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Η επταετής μελέτης του Δρ Σαλτχάουζ έγινε σε δείγμα 2.000 ατόμων, 18-60 ετών με στόχο τον έλεγχο της πνευματική οξύτητας. Αυτό έγινε καθώς οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλύσουν διάφορα παζλ, να θυμηθούν λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών, καθώς και να εντοπίσουν πρότυπα σε γράμματα και σύμβολα.
Τα ίδια τεστ χρησιμοποιούνται ήδη από τους ιατρούς για τον εντοπισμό των ενδείξεων της άνοιας.
Στα εννέα από τα 12 τεστ, η μέση ηλικία όπου επιτυγχανόταν η κορυφαία επίδοση ήταν τα 22 έτη ζωής.
Το πρώτο έτος κατά το οποίο παρατηρούνταν αξιοσημείωτη πτώση ήταν τα 27 έτη όπως έδειξαν τα τεστ για την εγκεφαλική ταχύτητα, την λογική και την ικανότητα επίλυσης οπτικών παζλ.
Στοιχεία όπως η μνήμη παρέμεναν άθικτα μέχρι και την ηλικία των 37 ετών, κατά μέσο όρο, ενώ οι ικανότητες που βασίζονταν στην συσσωρευμένη γνώση, όπως η επίδοση σε τεστ λεξιλογίου ή γενικών γνώσεων, αυξάνονταν μέχρι και την ηλικία των 60 ετών.
Σχολιάζοντας την έρευνα η Δρ Ρεμπέκα Γουντ από την Ερευνητική Κοινοπραξία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ σημειώνει ότι «η μελέτη δείχνει την φυσική φθορά των πνευματικών μας ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε, η οποία ξεκινά νωρίτερα από ότι περιμέναμε. Η κατανόηση της φυσικής φθοράς του υγιούς εγκεφάλου μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει λάθος σε σοβαρές παθήσεις όπως η νόσο Αλτσχάιμερ.»
health.in.gr