ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ!

8:47 μ.μ.
“Μαύρη Δευτέρα” σήμερα για τον χρυσό που υποχώρησε σε χαμηλό διετίας πραγματοποιώντας βουτιά 130 δολαρίων, τη μεγαλύτερη από το 1980!

 Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του έτους “πυροδότησαν” νέο κύμα πωλήσεων εν μέσω ανησυχιών για υποχώρηση της ζήτησης σε Κίνα και Ινδία, τους δύο μεγαλύτερους αγοραστές παγκοσμίως. Ο χρυσός απώλεσε με μιας 9,7% της αξίας του υποχωρώντας μέχρι τα 1.355,30 δολ. ανά ουγγιά.
Η τελευταία φορά που το πολύτιμο μέταλλο είχε καταγράψει παρόμοιες απώλειες ήταν στις 28 Φεβρουαρίου του 1983 όταν είχε καταγράψει ημερήσια πτώση 9,6%. Πριν από αυτό οι τιμές του χρυσού είχαν υποχωρήσει 11% στις 17 Μαρτίου του 1980.
Ο χρυσός έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλες απώλειες 4,1% στα 1.501,40 δολ. ανά ουγγιά. Με την πτώση της Παρασκευής ο χρυσός βρέθηκε να χάνει 20,5% από το ρεκόρ των 1.888,70 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε τον Αύγουστο του 2011.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι η ζήτηση στην Ασία – η οποία βοήθησε να σκαρφαλώσει ο χρυσός όλα τα προηγούμενα χρόνια – ενδεχομένως να αποδυναμώνεται.
Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε το πρώτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση, από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 8%.
Την ίδια στιγμή στην Ινδία φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολύτιμο μέταλλο λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων.
Οι αναλυτές σημειώνουν ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω εκτιμήσεων ότι η αμερικανική Federal Reserve ενδεχομένως να αποσύρει νωρίτερα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και μετά την είδηση ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.
Το κλίμα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στις εκτιμήσεις για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου και τις εκροές από τα ETFs χρυσού. Μεταξύ άλλων, την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs υποβάθμισε τις μέσες εκτιμήσεις της για την τιμή του χρυσού το 2013 στα 1,545 δολάρια την ουγκιά, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε ήδη την περασμένη Παρασκευή.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαΐου να υποχωρεί 2,95 δολ. ή 11% στα 23,36 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Μαΐου σημειώνει βουτιά 3,2% στα 3,24 δολ. η λίβρα.
 Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου έχασε 60,40 δολ. Ή 4% στα 1.435,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κατρακύλησε 39,85 δολ. ή 5,6% στα 669,25 δολ. ανά ουγγιά.

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ