ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Η τρόικα ζητά πλήρη άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών

8:30 π.μ.
Σκληρή γραμμή από τους δανειστές. Εναλλακτικές προτάσεις από την κυβέρνηση.
 
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων προκάλεσε η τρόικα, καθώς στις χθεσινές συναντήσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την οριζόντια άρση της απαγόρευσης ακόμη και για την κύρια κατοικία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Παπαδάκης έμειναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εμβρόντητοι απέναντι στις αξιώσεις της τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών. Λίγες μέρες μετά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ώστε να προστατευτεί η κύρια κατοικία των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων, οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ άλλαξαν αίφνης στάση και επανήλθαν στην πρότερη σκληρή τους γραμμή: «Όσο υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις καλλιεργείται την κουλτούρα της μη πληρωμής των δανείων», φέρεται να ισχυρίστηκε η τρόικα, για να λάβει την απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης: «Εμείς δεν ενθαρρύνουμε αυτήν την κουλτούρα. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι το θέμα της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι ιερό...» .Κορυφαία πηγή σημείωνε στην «Η», πως οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν είχαν καν επιχειρήματα αντίκρουσης των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Επέμενε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην κατάργηση της διάταξης με την οποία προστατεύονται τα ακίνητα για τραπεζικές οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Επίσης φέρεται να συζητά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των αντικειμενικών αξιών (350.000 μέχρι 450.000 ευρώ σήμερα) για την προστασία της κύριας κατοικίας. Η τρόικα ήταν ανένδοτη, λένε οι πληροφορίες, και παρά τις προτροπές του υπουργείου να κάνει γνωστά ενδεχόμενα αποτελέσματα της έρευνας της Blackrock για τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απαντούσαν. Αντίθετα εξέφρασαν θέση με την οποία αναιρούσαν προηγούμενες επισημάνσεις τους στην κυβέρνηση. Ζήτησαν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης να αποφασίζουν τα δικαστήρια για το ποιοι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι και σε αυτούς να μην προχωρά η κατάσχεση της κατοικίας. Οι υπουργοί τους αντέτειναν πως με τον τρόπο αυτό θα μπλοκάρουν τα δικαστήρια με δεδομένες και τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων από την προσφυγή στα ειρηνοδικεία, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, σημείωνε πως η τρόικα μέχρι πρότινος απαιτούσε την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και με τη λύση που πρότεινε μόνο αυτό δεν πετύχαινε. Οι όποιες συζητήσεις θα συνεχιστούν στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν πως μέχρι τις 10 με 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να βρεθεί λύση. Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει τις εξής δύο παρεμβάσεις:
1 Καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητης περιουσίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους αν κι έχουν ακίνητη περιουσία. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.
2 Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται, οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
 
Tου Χρήστου Κολώνα

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ