ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Σχέση από απόσταση. Τελικά γίνεται;

7:46 π.μ.

Η σχέση εξ αποστάσεως αποτελεί μία από τις πιο έξυπνες και επικίνδυνες παγίδες μίας ανθρώπινης σχέσης. Ξαφνικά αλλάζουν όλα, η καθημερινότητα, η συνήθεια, οι στιγμές. Δεν έχεις πλέον τη δυνατότητα να βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή δίπλα στον άλλον. Αν δηλαδή θέλεις να τον συμβουλευτείς, να τον βοηθήσεις, αν σου έχει λείψει ή θέλεις να λύσεις μία παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις!

Το μόνο που έχεις είναι ένα κινητό ή μία οθόνη υπολογιστή που σου παρέχουν τη δυνατότητα να μην χαθείς από τη ζωή του. Κάθε φορά που φεύγεις ξεκινάς από την αρχή να μετράς αντίστροφα μέχρι να ξαναβρεθείτε και σιχαίνεσαι τη δύναμη που έχουν μερικά χιλιόμετρα να σου στερούν στιγμές. Εξάλλου αυτή είναι η μαγεία μίας σχέσης, ο έρωτας, ο τσακωμός , η αγάπη, το γέλιο, η προσπάθεια, η μαγική εκείνη στιγμή που τσαλακώνεσαι και αναρωτιέσαι πως μπορεί ένας άνθρωπος να σου έχει εμφανίσει μία πλευρά του εαυτού σου που ούτε εσύ ο ίδιος πίστευες ότι θα την είχες.
 
Είναι αυτό το ηλίθιο συναίσθημα που βγαίνεις σε διάφορα μαγαζιά και βλέπεις δυστυχή ζευγάρια. Δεν γελάνε, δεν παίζουν, δεν έχουν εκείνη την έλξη. Και αναρωτιέσαι: Γιατί αυτοί να είναι τόσο κοντά μα τόσο μακριά κι εγώ να μην μπορώ να είμαι συνέχεια με αυτό που θέλω;
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότερες σχέσεις από απόσταση καταλήγουν στον χωρισμό. Και θα σας πω τη γνώμη μου, δεν ευθύνονται τα χιλιόμετρα αλλά οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που έχουν πάψει να είναι πιστοί, να προσπαθούν , να μοιράζονται, να επιμένουν και να υπομένουν.. Απλά αφήνουν κάτι που τους δυσκολεύει για να πάνε σε μία άλλη πολύ πιο εύκολη κατάσταση που δεν θα χρειάζεται όλες τους τις δυνάμεις για να αντέξει.. Κι αυτό όμως είναι καλύτερο; Το να νομίζεις ότι μία σχέση έχει πετύχει επειδή εσύ ο ίδιος επέλεξες να εντάσσεται σε μία κατάσταση που δεν ζητάει τόσα όσα θα μπορούσες να δώσεις;
 
Ναι σίγουρα είναι δύσκολο το να μην μπορείς να δεις τη σχέση σου όποτε εσύ επιθυμείς, το να θέλεις να μιλήσεις από κοντά με αυτή και όχι μέσω ενός κινητού ή υπολογιστή, αλλά κι αυτό έχει τη δική του μαγεία. Αν εσύ όμως επιλέξεις να τροποποιήσεις αυτόν τον φαινομενικά άνισο αγώνα σε νικηφόρο. Αν δηλαδή συζητάς μόνο για τις υποχρεώσεις σου, τα προβλήματα σου και δεν προσπαθήσεις να ελαφρύνεις τη συζήτηση με το παρελθόν σας ή με το ελπιδοφόρο μέλλον. Αν κάνεις εκπλήξεις που μπορεί τον άλλον να τον αιφνιδιάσουν. Ο αιφνιδιασμός είναι πολύ σημαντικός ειδικά σε μακροχρόνιες σχέσεις.
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι σύμφωνα με μελέτες ο έρωτας μπορεί να διαρκέσει το πολύ τρία χρόνια σε ένα ζευγάρι. Ποιος όμως μας εγγυάται ότι δεν μπορούμε να τον επαναφέρουμε κάποιες στιγμές ξανά από το σημείο που τον είχαμε αφήσει;
 
Η σχέση εξ αποστάσεως μπορεί να σε βοηθήσει όσον αφορά τα διαφορετικά μέρη. Αλλού γνώρισες τον άνθρωπο σου κι αλλού τώρα τον βρίσκεις. Οπότε τα πάντα γύρω σας αλλάζουν αλλά εσείς μένετε ίδιοι. Νέα μέρη , νέοι άνθρωποι, νέα στέκια, νέα όνειρα.
 
Η ζήλεια, οι υπαινιγμοί για παλιούς καβγάδες και εντάσεις σίγουρα θα πρέπει να μειωθούν για να υπάρχει ισορροπία. Δεν μπορεί κανείς από τους δύο να περιοριστεί επειδή ο άλλος δεν βρίσκεται δίπλα του. Σίγουρα δημιουργούνται ανασφάλειες καθώς πλέον νιώθεις ότι δεν μπορείς να ενταχθείς στη ζωή του άλλου πλήρως, να την ελέγξεις, αλλά εκεί τίθεται το θέμα της εμπιστοσύνης. Αυτή δύσκολα αποκτάται μα πολύ εύκολα καταστρέφεται, οπότε όποιο ψέμα ή πράξη σκεφτείτε να κρύψετε, καλό θα ήταν οι ίδιοι να το αναφέρετε για να είστε ειλικρινείς.
 
Ένας τρόπος για να νιώσεις πως η απόσταση εκμηδενίζεται είναι να δεις μία ταινία με τη σχέση σου. Σίγουρα όχι μαζί από κοντά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μία συγκεκριμένη ταινία στον κινηματογράφο ή στο σπίτι και να τη δείτε την ίδια ώρα έτσι ώστε μετά να έχετε ένα κοινό θέμα συζήτησης και να αισθανθείτε ότι βρισκόσασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.
 
Οι αδύναμοι σε αυτές τις περιπτώσεις τα παρατάνε εύκολα, στην απόσταση ξεκινούν και εμφανίζονται τα θεμέλια της σχέσης. Οι επιφανειακές διαλύονται εύκολα ενώ αυτές που είχαν συνηθίσει στην εμπιστοσύνη , στην πραγματική αγάπη και στην ειλικρίνεια προχωρούν..
 
Κι αν διαλύσεις μία σχέση λόγω της απόστασης ποιος θα σου εγγυηθεί ότι η επόμενη που δεν βρίσκεται μακριά θα πετύχει; Ό,τι αξίζει δεν χάνεται και ό,τι απλά υπάρχει ως συνήθεια, δειλία ή συμφέρον έχει διαλυθεί πολύ πριν το αντιληφθούν οι ίδιοι που βρίσκονται σε αυτή τη σχέση , γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε ποτέ.
 
Νομίζω είναι το καλύτερο συναίσθημα όταν μετά από χρόνια αναφέρεσαι στις δυσκολίες που έχεις περάσει και μία από αυτές είναι η απόσταση, γιατί αυτή μπορεί να φέρει την ανανέωση, τον χώρο, την ελευθερία (πάντα στα πλαίσια της σχέσης) που μπορεί να μην είχατε όταν ήσαστε κάθε μέρα μαζί. Έτσι καταλαβαίνεις πως αυτή η σχέση άξιζε, γιατί ενώ είχες ευκαιρίες δίπλα σου εσύ έμενες σε εκείνη που είχες εμπιστευτεί και αγαπήσει. Έμενες στη δυσκολία και σε αυτό που σου «ξυπνούσε» το μυαλό!
 
Εξάλλου μία σχέση δοκιμασμένη έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντέξει στο χρόνο από εκείνη που όλα τις ήλθαν βολικά. Η αληθινή αγάπη λένε ότι δεν χάνεται όπου και αν βρίσκεσαι , με όποιους ανθρώπους κι αν είσαι. Μένει εκεί σταθερή, ελεύθερη μα πάντα εκεί, να στηρίζει, να εμπιστεύεται, να προσφέρει, να μάχεται και να θυσιάζει. Οπότε ίσως τελικά την απόσταση πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σαν μία ευκαιρία και όχι σαν μία καταδίκη. Όποια σχέση άξιζε πραγματικά δεν χάθηκε πότε, οπότε ίσως δεν φταίει καθαρά η απόσταση για τον χωρισμό αλλά οι άνθρωποι.
 

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ