ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

9:22 π.μ.
Είναι γεγονός ότι καθημερινά στέλνουμε και λαμβάνο
υμε χιλιάδες μηνύματα από το περιβάλλον μας, τα οποία δεν είναι απαραίτητα λεκτικά.Η γλώσσα του σώματος πολλές φορές αγνοείται αλλά σε υποσυνείδητο επίπεδο, είναι αυτή που καθορίζει τις εντυπώσεις και την επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων. Αρκετοί εργοδότες για παράδειγμα εκτός από τις καθιερωμένες ερωτήσεις, λαμβάνουν υπόψη και την γλώσσα του σώματος για να αποφασίσουν εαν κάποιος είναι κατάλληλος για την συγκεκριμμένη θέση.
Η αμηχανία και η έλλειψη αυτοπεποιήθησης μπορεί φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο τον εργοδότη όσο και τον υποψήφιο, υποβιβάζοντας την αποτελεσματικότηερη μεταξύ τους επικοινωνία και διαχείρηση εντυπώσεων. Συνεπώς, παρόλο που αρκετές κινήσεις είναι ακούσιες είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει ποιες κινήσεις του ενδέχεται να δείχνουν αμηχανία, ουτώς ώστε να μπορεί να τις διαχειριστεί καλύτερα.
Η πάρακατω λίστα είναι ενδεικτική των κινήσεων που φανερώνουν αμηχανία αλλά για να μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του στο σύνολο και όχι απλά ένα σημάδι:

-H πιο συχνή ένδειξη που δείχνει αμηχανία ή ανασφάλεια -ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο- είναι το στάυρωμα των χεριών ή/και των ποδιών. ‘Οταν κάποιος σταυρώνει τα χέρια και τα πόδια του απέναντι από τον συνομιλητή/συνομιλιτές αυτόματα αποκτά αμυντική στάση και χτίζει ένα αόρατο τείχος , αφού δεν νιώθει άνετα με τον εαύτο του αλλά και με την επίδειξη οικειότητας προς τους άλλους.
-Το κοκκίνισμα στα μάγουλα, και ο ιδρώτας μπορεί επίσης μερικές φορές να δείχνει αμηχανία, αν και από μόνο του δεν είναι απόδεικτικό στοιχείο αφού ο άλλος ενδεχομένως να ζεσταίνεται ή απλά να έχει ψηλή θερμοκρασία σώματος. Παρόλαυτα σε συνδυασμό με άλλα “σημάδια” μπορεί να δείχνει για κάποιον ντροπή και αμηχανία για κάτι που μόλις είπε ή ότι δεν νιώθει ότι κατέχει καλά το θέμα για το οποίο μιλά. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σηνήθως σε επαγγελματικές συνεντέυξεις, σε ομιλίες /διαλέξεις ώπου κάποιος καλείται να μιλήσει σε κοινό καθώς και όταν κάποις εξετάζεται σε ακαδημαικό επίπεδο.
-Σε πιο ημιεπίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις, (π.χ μεταξύ 2 διευθυντών στην καφετέρια) το ξαφνικό δυνατό αλλά κάπως αφύσικο γέλιο μπορεί επίσης να φανερώνει νευρικότητα. Η πάρακάτω κίνηση είναι συνηθισμένη όταν κάποιος νιώθει αμηχανία κια προσπαθεί να την κρύψει ή ακόμα και να αποδείξει το αντίθετο γελώντας δυνατά για να ξεγελάσει τον άλλο.
-Τέλος το άγγιγμα επίσης διάφορων σημείων του σώματος (με εξαίρεση τα γεννητικά όργανα) πολλές φορές φανερώνει αμηχανία. Οι γυναίκες όταν αισθάνονται αμήχανα, έχουν την τάση να παίζουν ασυνείδητα με τα μαλλιά τους, οι άνδρες περισσότερο με τα αυτιά το σβέρκο και το πηγούνι ενώ και τα δύο φύλλα μπορεί να αγγίζουν ασυνείδητα σχιστά τα χείλη ή την μύτη, όταν νιώθουν άβολα σε κάποια επικοινωνιακή περίσταση.


0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ