ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΣΟΚ! Τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές!

2:32 μ.μ.
Τι μπορεί να συμβεί όταν η πολιτική ιδιωτικοποιείται και την εξουσία αναλαμβάνουν οι αγορές; Όλα αυτά που ζούμε και τελειωμό δεν έχουν. Φυσικοί πόροι και κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα προϊόντα και οι άνθρωποι σε μέσο για να εξυπηρετήσουν οικονομικά μεγέθη και αριθμούς.
Το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλών και παραλίας» είναι ακριβώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες καταργούνται και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική εκμετάλλευση. Ήδη οι περισσότερες παραλίες είχαν καταληφθεί από ξαπλώστρες αλλά υπήρχαν και κάποιοι περιορισμοί που εξασφάλιζαν μια κάποια πρόσβαση των πολιτών. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορούσε να σου απαγορεύσει να απλώσεις την πετσέτα σου μπροστά από τη θάλασσα. Ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τη παραλία ήταν υποχρεωμένος να διατηρεί μια ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μπροστά στη θάλασσα, ενώ δεν μπορούσε να καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 500 τ.μ. Τώρα με το νομοσχέδιο του κ. Στουρνάρα αυτά τα περιορισμένα κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν.

Επιπλέον διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών πάνω στην παραλία, που σημαίνει τσιμεντοποίηση αλλά και ιδιωτικοποίηση της παραλίας, ενώ στο όνομα της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιτρέπεται και το μπάζωμα της θάλασσας. Επιπλέον το νομοσχέδιο του κ. Στουρνάρα προβλέπει και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Με απλά λόγια ο κ. Στουρνάρας ακυρώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που εδώ και δύο χρόνια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες καταγραφής αυθαιρέτων στις παραλίες και ενέργειες κατεδάφισης τους, με πόρους από το Πράσινο Ταμείο.
Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) κατακεραυνώνει τον Υπουργό Οικονομικών σε επιστολή που του απέστειλε και αναφέρει ότι «η σύνταξη του νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη γνώσης της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο σοβαρής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από πρόστιμα» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «παντελή έλλειψη σοβαρού αναπτυξιακού οράματος και άγνοια του πνεύματος σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζει τους σοβαρούς επενδυτές και όχι τους ευκαιριακούς που καθ’ έξη προσελκύει η χώρα». Η Πρόεδρος του CISD κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη καλεί τον Υπουργό Οικονομικών «να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το ανασυντάξει σε όφελος της δοκιμαζόμενης οικονομίας, της Χειμαζόμενης Κοινωνίας και του Παραμελημένου Περιβάλλοντος».

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ