ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Επιστολή Προς Φοιτούντες αλλά και Αποφοιτήσαντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

8:00 π.μ.
Γράφει ο Κώστας Γεωργακάς:

footsteps on sand - beachΑγαπητοί,
Καταρχήν, να σας συστηθώ.
Ονομάζομαι Κώστας. Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου (πριν μερικά χρόνια).
Γιατί σας γράφω την παρούσα επιστολή;

Για να σας καταθέσω (σε νέους φοιτούντες, μελλοντικούς και τωρινούς) την εμπειρία μου από το Πανεπιστήμιο. Δει, τη ζωή στη Μυτιλήνη, και το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, από όπου και προέρχομαι σαν απόφοιτος. Έχοντας δε, από τότε περάσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, όπου και συνέχισα τις σπουδές μου, νομίζω πως πλέον μπορώ να έχω μια πιο ώριμη, και ολοκληρωμένη άποψη. Η δράση μου μάλιστα, σαν καταστατικός πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, μου δίνει ένα παραπάνω έναυσμα, για να σας καταθέσω το παρόν, και να ελπίζω ότι μπορεί να σας χρησιμεύσει.



...Απολαύστε αυτά τα χρόνια.
Το εν λόγω Πανεπιστήμιο σας δίνει δυνατότητα να λαμβάνετε χάρη, σε κάτι που δε συναντάται συχνά.
Ποιό είναι αυτό; Να μπορείτε να αισθάνεστε (αν το θελήσετε και κυνηγήσετε), και κατά την διάρκεια, αλλά και ως απόφοιτοι έπειτα, τη διασύνδεση του χαρακτήρα του Ιδρύματος, που προέρχεται κυρίως (κατά τη προσωπική μου άποψη) από κοινά βιώματα ακριτικών-νησιωτικών περιοχών, όπου και τα Τμήματά του εδρεύουν. Έπειτα, από τις κοινές δράσεις που αυτό προσφέρει, και που μπορούν να διευρυνθούν.
Inspire. Involve. Evolve. - MyAegean activities and initiatives at the Aegean Sea
Μια από αυτές τις δράσεις (πέραν των γνωστών σας ίσως, όπως της Πολιτιστικής Εβδομάδας κ.α.), είναι και η δράση του ΜyAegean. H γνωριμία μου με έναν από τους ιδρυτές αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά παράλληλα παρακολουθώντας, με την πάροδο των χρόνων, τον εν γένει χαρακτήρα της προσπάθειας αυτής (προσπάθειας, που ακόμα δεν νομίζω ότι οι δυνατότητές της, αλλά και η γενεσιουργός έμπνευσή της, έχουν ικανώς αναγνωριστεί), μου δίνει βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι το εν λόγω Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όντως έχει τον παραπάνω ιδιαίτερο και σπάνιο χαρακτήρα.
Ελπίζω και εύχομαι ότι και θα τον διατηρήσει. Με την συμβολή όλων σας.

Περαιτέρω, θα ήθελα να σας προτρέψω στα εξής παρακάτω:
Μην περιμένετε από το ακαδημαϊκό σύστημα να σας προσφέρει ό,τι μπορεί να φαντάζεστε, ή επιθυμείτε, στο πιάτο.
Όπως όλες οι εκφάνσεις της κοινωνίας, έτσι κι αυτό, πάσχει. (αλλά, αυτό είναι ένα θέμα που χρίζει ξέχωρης αναφοράς). Ο χαρακτήρας του παρόντος, έχει τη μορφή ευγενικού νουθετήματος προς εσάς, αν θέλετε.
Το επόμενο μπορώ και με σιγουριά να καταθέσω: Η δική μου εμπειρία, όταν οι εποχές μου στο νησί της Λέσβου αφορούσαν, μεταξύ άλλων, νομαδικές κινήσεις φοιτητών (ελλείψει τότε ολοκληρωμένης Πανεπιστημιούπολης και στέγασης του Τμήματός μου, λόγω της μικρής του ηλικίας) κ.ά, είχαν να κάνουν, τουλάχιστο στην αρχή της φοιτητικής μου ζωής, με αντίξοες φοιτητικές συνθήκες. Συνθήκες, τις οποίες, παρά τα όποια εποχικά προβλήματα που θα συναντάτε, και που είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, οι περισσότεροί σας δεν θα γνωρίσετε, ευτυχώς, ποτέ.
Επίσης, η προσπάθειά μου (και συναδέλφων που βοήθησαν) ως προς την ίδρυση οργάνου που αντιπροσωπεύει τους αποφοίτους του οικείου τμήματος προπτυχιακών σπουδών μου, μου έδωσε να καταλάβω, πως τέτοιες προσπάθειες πάντα ξεκινούν, αλλά & τελειώνουν, στο έμψυχο δυναμικό που αφορούν.
Εσάς-εμάς δηλαδή. Τους φοιτητές.
Όντας φοιτητές ενεργοί, με ανοιχτό μυαλό και διατηρώντας τη μεταβατική κατάσταση μιας εφηβικής αγνότητας προς ένα πιο ώριμο-υπεύθυνο στάδιο ζωής, έτσι ναι, μπορείτε να καταφέρετε και διατηρήσετε λαμπρά πράγματα. Το κάθε Ίδρυμα (με τα προβλήματά του, τη δική του γραφειοκρατία), δεν μπορεί (έως και σε περιπτώσεις επιθυμεί) να αγκαλιάζει και προωθεί τέτοιες και παρόμοιες προσπάθειες.
Προσπαθεί όμως, όπως όλοι μας. Μαθαίνει, όπως όλοι μας. Μας μαθαίνει. Το μαθαίνουμε. Είναι μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης (ή τουλάχιστον, έτσι πρέπει να στέκει).
Τα παραπάνω όμως, δεν αφαιρούν το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωσή σας (έτσι όπως εγώ θέλω να πιστεύω) να ...σπρώχνετε την όποια κωλυσιεργία προς άμβλυνση. Να αφήνετε το αποτύπωμά σας σαν χρονιά, και να διασυνδέεστε με άλλα τμήματα, σχολές, ιδρύματα, ομάδες κ.α. Πρώτιστα, για καλό σας σαν φοιτητικό σύνολο, και έπειτα, για το Τμήμα/Σχολή που βρίσκεστε. Του οποίου τμήματος το όνομα, και θα σας ακολουθεί, και θα το ακολουθείτε. Αυτά όλα, έξω από προσωπικές γνωριμίες, προσκολλήσεις και στερεότυπα.
Μπορώ, τελειώνοντας, να σας καταθέσω ότι, όσον αφορά υποδομές και ευκαιρίες ακαδημαϊκής όσο και φοιτητικής ένταξης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συναγωνίζεται επάξια (και σε περιπτώσεις ξεπερνά) γνωστά ιδρύματα εντός Ελλάδος. Ναι, πιστέψτε στο «εντός Ελλάδος» (όσο κι αν αυτό να μη πιστεύει εσάς). Όσο και να συναντήσετε στο μέλλον, ή αναγκαστείτε να αναζητήσετε τη λύση του εξωτερικού. Έτσι, με λίγο τύχη, λίγο προσπάθεια, θα δικαιώσετε πιο άμεσα και τη δική σας προσπάθεια, αλλά και θα χαρίσετε την παραγωγική σας δημιουργία στη χώρα που βρεθήκατε να ζείτε (το γούστο σε μια τέτοια επιλογή, είναι ένα άλλο θέμα).
Mytilene waters bird sky Black-White
Γι’ αυτό, φροντίστε αυτά τα χρόνια σας να είναι ουσιαστικά γεμάτα. Δημιουργικά.
Δεχθείτε. Διαμαρτυρηθείτε. Φωνάξτε. Γνωρίστε. Αποκλείστε. Πράξτε.
Διατηρήστε μια φοιτητική αξιοπρέπεια, συνδυάζοντας την ανεμελιά αυτών των χρόνων, με την αναγκαία και ικανή, καθώς και εξελισσόμενη παρουσία σας στις υποχρεώσεις που καλείστε να ανταπεξέρχεστε (μαθησιακές, φοιτητικές, κοινωνικές, προσωπικές, επαγγελματικές).
Έτσι ώστε, όταν θα φτάσετε με το καλό στην αποφοίτησή σας, να μπορείτε να λέτε στον εαυτό σας πως προσπαθήσατε να ρουφήξετε κάθε ευκαιρία (δημιουργήσατε κι εσείς ευκαιρίες), έστω κι αν αποτύχατε.
Βαίνοντας προς τη συνέχεια, σε ένα ακόμα πιο δύσκολο-ανταγωνιστικό μέλλον, που σας περιμένει.
Έχοντας όμως, βάλει τις παραπάνω βάσεις, με αξιώσεις και καλά εχέγγυα.
Έχοντας κυρίως, γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό σας.
Αυτό, πιστέψτε με, θα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του... θα το γνωρίζετε ΕΣΕΙΣ, μέσα σας, και θα σας συντροφεύει πάντα.
Εύχομαι σε όλους σας,
Μια καλή ακαδημαϊκή (και όχι μόνο) ζωή.
Κώστας Γεωργακάς
M.Sc. Ωκεανογράφος

Υ.Γ: To παραπάνω είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Αποστολόπουλο & το ΜyAegean.
O Γιάννης αποτελεί ιδρυτής και διατηρητής αυτής της μετά χρόνων προσπάθειας. Θεωρώ πως η παρουσία ενός αμιγώς φοιτητικού οργανωμένου portal, με στόχο την συνένωση και σύζευξη των απανταχού φοιτητών, και όχι μόνο, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέπει να τυγχάνει υποστήριξης και αναγνώρισης. Το MyAegean είναι μια ..«διάθεση προσφοράς και εφαρμογής γνώσεων και εμπειρίας σε ένα κοινό τόπο ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης, με σημείο αναφοράς το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατ` επέκταση για κάθε ενεργό πολίτη της κοινωνίας». Γιάννη, από την πλευρά μου είχες και θα έχεις την υποστήριξή μου. Αυτό πρεσβεύει και το άρθρο, ως μορφή «επιστολής» προς όλους τους φοιτητές και σχετιζόμενους με το εν λόγω Πανεπιστήμιο, που αποτέλεσε και δικό μου, κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου. Σε εσένα και στην ομάδα σου, εύχομαι να συνεχίσετε, παρά τις όποιες αντιξοότητες ή προσωπικούς ενδοιασμούς. ~ Κ.Γ.

______
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (Chris Sardegna), (αυθεντικές συνθέσεις από ομάδα σύνταξης MyAegean), (My.Aegean.gr-ΦωτοGallery)

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ