ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Τα σχέδια της Νasa

5:04 π.μ.



O Aμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος ακυρωσε τα σχέδια του προκατόχου του για επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία, θα παροΟ υσιάσει τη νέα στρατηγική για τις επανδρωμένες αποστολές της NASA σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου στη Φλόριντα.
Στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε στο Κογκρέσο να καταργήσει το Πρόγραμμα Αστερισμός που είχε ανακοινώσει το 2004 ο Τζορτζ Μπους. Το πρόγραμμα προέβλεπε επιστροφή στη Σελήνη τη δεκαετία του 2020, με απώτερο στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Κλειδί για το σχέδιο Μπους ήταν η ανάπτυξη του νέου σκάφος Orion, το οποίο θα ήταν έτοιμο για αποστολές γύρω στο 2015 το νωρίτερο -τα διαστημικά λεωφορεία είναι πια σίγουρο ότι θα αποσυρθούν οριστικά το 2011.
Ο Ομπάμα επιθυμεί να ακυρώσει την ανάπτυξη του Orion και το Πρόγραμμα Αστερισμός στο σύνολό του, καθώς θεωρεί πως είναι υπερβολικά δαπανηρό, βασίζεται σε παρωχημένη τεχνολογία και έχει ήδη συναντήσει σημαντικές καθυστερήσεις.
Δεν ανακοίνωσε το συγκεκριμένο σχέδιο που θα αντικαταστήσει τον Αστερισμό, πρότεινε όμως στο Κογκρέσο νααυξήσει τα κονδύλια της NASA κατά 6 δισ. δολάρια σε διάστημα πενταετίας. Ακόμα, πρότεινε να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες οι διαστημικές μεταφορές και να παραταθεί η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μετά το 2015.
Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος και του οχήματος που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτές, αναμένεται τώρα να αποσαφηνιστούν στο συνέδριο του Απριλίου.
Πάντως η ανεξάρτητη επιτροπή που είχε εξετάσει το σχέδιο Μπους για λογαριασμό του Ομπάμα είχε προτείνει ως καταλληλότερο προορισμό κάποιον κοντινό αστεροειδή.
«Έπειτα από χρόνια ελλιπών επενδύσεων στην τεχνολογία και μη ρεαλιστικών προϋπολογισμών, ο πρόεδρος θα αποκαλύψει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη NASA» αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες «θα μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε από το λίκνο της Γης στην κοντινή γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος με ένα πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την υποστήριξη αποστολών στη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τελικά στον Αρη».
(Πηγή):weirdnews.gr

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ