ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΚΟΡΙΟΙ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

5:48 π.μ.

Πριν ένα μήνα περίπου χρειάστηκε να πάω για τη μεταφορά κάποιων πραγμάτων δύο φορές σε ένα παλιό κτήριο (“ο νοών νοείτω” για όσους είναι γνώστες της κατάστασης, για όσους δεν είναι κρατώ το στόμα μου σφαλισμένο!) που είχε να ανοιχτεί, να αεριστεί και να καθαριστεί από αμνημονεύτων χρόνων… Την ίδια σχεδόν ημέρα με έπιασε μια τόσο έντονη φαγούρα (κνησμός) που πραγματικά με τρέλανε. Δεν αντιλήφθηκα αμέσως τι συμβαίνει. Αλλά όταν την επόμενη ημέρα ξύπνησα και είδα τα πολύ χαρακτηριστικά σημάδια και τις πληγές που είχα κάνει από το ξύσιμο, κατάλαβα αμέσως. Με είχαν τσιμπήσει κοριοί! Ολόκληρη στρατιά!

Δυστυχώς, εκτός από μένα, τα ίδια συμπτώματα είχαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που ήταν μαζί μου. Μάλιστα μία φίλη μου εκδήλωσε κάτι σαν αλλεργικό σοκ, με πρήξιμο του προσώπου, των ποδιών, πυρετό, κλπ. Χάλι μαύρο δηλαδή! Και το κακό ήταν πως είχαμε μεταφέρει τους κοριούς και στα σπίτια μας, με αποτέλεσμα να τσιμπήσουν και άλλους. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα. Καταρχήν για τα τσιμπήματα και κατά δεύτερον για την κατάσταση στο σπίτι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση των κοριών;

Παλιά έριχναν καυτό νερό στις τάβλες των κρεβατιών που υποστήριζαν τα στρώματα για να τους ζεματίσουν και άλλοτε προσπαθούσαν να τους κάψουν με κερί. Σήμερα αυτές οι λύσεις ίσως δεν είναι πάντα ιδιαίτερα εφικτές. Ο περισσότερος κόσμος (μιλώ για την Ελλάδα) στρέφεται σε απολυμαντικές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν ισχυρά τοξικά φάρμακα για να ψεκάσουν τους προσβεβλημένους χώρους. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο οικολογικό εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό, που να μην είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι υγιεινοί, φυσικοί και οικολογικοί τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισης του προβλήματος των κοριών.
1. Καταρχήν καλύπτουμε προσεκτικά τυχόν τρύπες ή χαραμάδες. Καλό θα είναι αν το κρεβάτι μας ακουμπά σε τοίχο να το απομακρύνουμε, για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες επισκέψεις όσων κοριών υπάρχουν σε τυχόν χαραμάδες ή ακόμα και την πιθανότητα να υπάρχουν αυγά κάτω από ταπετσαρίες τοίχων που να βγάλουν νέους κοριούς.
Στη συνέχεια κάνουμε μία καλή εκκαθάριση και πετάμε ό,τι άχρηστο υπάρχει στο σπίτι, ούτως ώστε να μειώσουμε τα μέρη όπου θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα φωλιά. Ορισμένοι που έχουν την οικονομική άνεση πέραν της γενικής εκκαθάρισης της σαβούρας, πετούν το στρώμα τους και αγοράζουν καινούριο (κάποιοι μάλιστα αγοράζουν ακόμα και καινούριο κρεβάτι)!
2. Σειρά έχει η καθαριότητα.
Πλένουμε καλά τα κλινοσκεπάσματά μας και καθαρίζουμε την ηλεκτρική σκούπα όλο το κρεβάτι (από το στρώμα έως και το πλαίσιο). Μάλιστα, επειδή οι κοριοί δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, μία λύση είναι να σιδερώσουμε το στρώμα με το σίδερο ατμού.
Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά καλύμματα (αν και όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό, τόσο καλύτερα. Πάντως υπάρχουν καλύμματα και από ανακυκλώσιμο πλαστικό) για τα στρώματα και τα μαξιλάρια, ούτως ώστε οι κοριοί να πεθάνουν από ασφυξία.
Βγάζουμε επίσης (αν βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες) το στρώμα μας έξω στον ήλιο να αεριστεί. Άπαξ πάντως και εντοπίσουμ κοριούς στο σπίτι καλό θα ήταν να καθαρίζουμε πολύ πιο συχνά από ό,τι συνηθίζουμε.
Σε περίπτωση που έχουμε σκούπα ατμού, καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα έπιπλα, τα χαλιά, τις κουρτίνες (είπαμε, αντέχουν έως τους 60 βαθμούς, μετά εξαφανίζονται). Αν δεν έχουμε τέτοια σκούπα, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης από τις εταιρείες καθαρισμού χαλιών.
3. Αρκετά καλή λύση είναι να βάλουμε λίγο teatree αιθέριο έλαιο σε πιατάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού*[1]. Το teatree είναι ένα πολύ καλό υγιεινό και βιολογικό απωθητικό για τους κοριούς.
4. Ένα πολύ καλό φυσικό απωθητικό για τους κοριούς είναι επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αναμιγνύουμε 4 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και έχουμε ένα μείγμα με το οποίο μπορούμε να ψεκάζουμε τόσο το σώμα μας όσο και τα ρούχα μας, τα σκεπάσματά μας και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα να το χρησιμοποιήσουμε για το τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή να ψεκάζουμε τα ρούχα σας όταν τα σιδερώνουμε. Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μείγμα άμεσα, αντί για νερό βρύσης βάζουμε απεσταγμένο νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βότκας.
Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούμε να ρίξουμε και την ώρα που κάνουμε αφρόλουτρο, προκειμένου το δέρμα μας να μυρίζει εύμορφα για μας και εντελώς απωθητικά για τους κοριούς.
Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Παίρνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντα, προσθέτουμε και λίγο δεντρολίβανο, τα βάζουμε σε τούλινα σακουλάκια και οι κοριοί εξαφανίζονται. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια ευκάλυπτου και μερικά γαρύφαλλα (το μπαχαρικό).
5. Άλλο ένα καλό μείγμα με αιθέρια έλαια είναι το εξής: Αναμιγνύουμε πολύ καλά σε ένα μπουκάλι 1 φλυτζάνι νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Με το περιεχόμενο ψεκάζουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε.
6. Τέλος, στην απώθηση των κοριών βοηθά επίσης η κατανάλωση σκόρδου, καθώς δεν αντέχουν τη μυρωδιά του.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι:

  • Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα (ναι, καλά διαβάσατε!), χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.
  • Εμφανίζονται κατά κανόνα στους κοιτώνες των στρατοπέδων. Γι’ αυτό και οι φαντάροι διαμαρτύρονται συνεχώς (αλλά, όπως συνήθως, ουδείς πράττει τίποτα). Τους αρέσει να φωλιάζουν στα στρώματα των κρεβατιών, σε σχισμές κιβωτίων, σε ντουλάπες, σε σχισμές τοίχων ή πατωμάτων. Γενικά προτιμούνε μέρη σκοτεινά και δροσερά.
  • Οι περισσότεροι μπερδεύουμε το τσίμπημα του κοριού με αυτό του κουνουπιού. Επειδή μάλιστα μερικοί δεν εμφανίζουμε κανένα σύμπτωμα από τα τσιμπήματα – σε αντίθεση με άλλους που φαγουρίζονται μέχρι θανάτου (όπως εγώ) και πρήζονται (όπως η φίλη μου) – , οι κοριοί βρίσκουν την ευκαιρία και πολλαπλασιάζονται χωρίς να τους παίρνουμε είδηση… Το σάλιο πάντως του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματά τους, διότι είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 μαζί σε μία ευθεία. Επίσης, ενδέχεται στα σεντόνια να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος (από τα μικρά βαμπίρ).
Δοκιμάστε τους παραπάνω απλούς οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης κοριών και πιστεύω πως θα βρείτε διέξοδο στο πρόβλημά σας. Αν γνωρίζετε κι εσείς κάποιον άλλο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να γλιτώσουμε από τα τόσο ενοχλητικά τσιμπήματα των κοριών, σας παρακαλώ μη διστάσετε να τον μοιραστείτε μαζί μας!

Πηγή: ΕΔΩ



0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ