ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Δέκα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στη συνέντευξη

5:46 π.μ.

Χωρίς αμφιβολία, η προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή ενός ατόμου ως κατάλληλου για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Στις μέρες μας όμως, οι εργοδότες θεωρούν εξίσου σημαντικό να συλλέξουν στοιχεία που αφορούν την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τον τρόπο που το άτομο λειτουργεί στα πλαίσια της ομάδας. Μάλιστα, βασίζονται  σε αυτά τα κριτήρια όταν ο το επίπεδο των υποψηφίων είναι αρκετά υψηλό. Για αυτό και η συνέντευξη είναι ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας επιλογής και ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να την αξιοποιεί ως ένα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια του να σταδιοδρομήσει στο χώρο της εργασίας. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα συχνότερα λάθη που καταγράφονται στην συνέντευξη ενός υποψηφίου για δουλειά. Είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουμε και φυσικά να τα αποφεύγουμε!


1.    Η συνέντευξη δεν είναι τυπική διαδικασία. Δεν φτάνει να έχετε όλα τα προσόντα, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η συνέντευξη δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία και γι αυτό πρέπει συμμετέχετε ενεργά. Παράγοντες όπως η καθυστερημένη άφιξη, η έλλειψη ενθουσιασμού, ή το ανοιχτό κινητό μέσα στην συνέντευξη στέλνουν το μήνυμα ότι δεν αξιολογείτε ως αρκετά σημαντική αυτή τη συνάντηση.

2.    Μην αγνοείτε το πλαίσιο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε από πριν πληροφορίες για το στυλ και την κουλτούρα του οργανισμού, αλλά και τις απαιτήσεις της θέσης. Το απλό, σπορ ντύσιμο μπορεί να μην είναι πρόβλημα για μια θέση τηλεφωνητή, είναι όμως πρόβλημα για μια θέση πωλητή, όπου η εμφάνιση παίζει ρόλο.

3.    Η συνέντευξη χρειάζεται προετοιμασία. Μην περιμένετε τελευταία στιγμή να αποφασίσετε τι θα φορέσετε, τι θα πείτε ή πως θα αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

4.    Δεν χρειάζεται υπερβολική μετριοπάθεια. Συχνά, οι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να μην υπερβούν τα όρια δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν επαρκώς τον εαυτό τους και τα προσόντα τους. Εξηγήστε στον άνθρωπο που συνομιλείτε γιατί είστε η καλύτερη επιλογή για αυτή τη θέση. Αυτό περιμένει να ακούσει από εσάς.

5.    Αδυναμία προβολής των δυνατών σας σημείων. Ο άνθρωπος που θα συνομιλήσετε δεν γνωρίζει εκ των προτέρων γιατί πρέπει να διαλέξει εσάς ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους. Είναι δική σας ευθύνη να προβάλλετε αυτά τα στοιχεία.

6.    Η πολυλογία βλάπτει.  Η αγωνία του υποψηφίου μπορεί να τον κάνει να μιλάει ακατάσχετα, χωρίς ειρμό και κυρίως χωρίς να απαντάει στην ερώτηση που του απευθύνουν.

7.    Μην εστιάζετε στα χρήματα.  Το οικονομικό θέμα αργά ή γρήγορα θα προκύψει μέσα στη διαδικασία της συνέντευξης. Μη βιαστείτε να φέρετε αυτό το θέμα στην επιφάνεια, χρειάζεται όμως να έχετε προετοιμαστεί για αυτό.

8.    Αποφύγετε τα παράπονα. Αποφύγετε να κατηγορήσετε ή να κακολογήσετε τον προηγούμενο χώρο εργασίας σας. Αυτό θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα για το πώς σχετίζεστε στη δουλειά σας.

9.    Αποφύγετε τις γενικότητες. Το βιογραφικό σας μπορεί να δίνει μια γενική εικόνα για εσάς, ωστόσο ο εκπρόσωπος της εταιρείας ή του οργανισμού χρειάζεται συγκεκριμένες πληροφορίες για τις εργασιακές και εκπαιδευτικές σας επιλογές. Δώστε σαφείς και ακριβείς πληροφορίες.

10.    Μη χάσετε επαφή. Ένα email ή μια καλογραμμένη επιστολή που έπεται της συνέντευξης μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εικόνα που θα διαμορφώσουν τελικά για εσάς. 

Η συνέντευξη είναι η το πρώτο στάδιο μιας δουλειάς. Η αρχή. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε.

(Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές την ψυχολόγο, MSc Βασιλική Ντούμου)

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ