ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ - "ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ"

5:25 μ.μ.
Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορούμενους, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη επέβαλε το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στους δύο άνδρες, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.


Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών οδηγούνται οι τρεις καταδικασθέντες. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έβαλε τα κλάματα. Κατόπιν, σηκώθηκε όρθιος και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της έδρας, λέγοντας: "Με όλο το σεβασμό στο Δικαστήριο, δεν έχω σχέση με την υπόθεση, κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις". Πάντως, απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, του απάντησε: "Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί".

Τα αδικήματα εκτιμήθηκαν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50. Η πρόταση του εισαγγγελέα, για τις ποινές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η παρακάτω:

- Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
- Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία.
- Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: Ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων, τα οποία συγχωνεύονται σε συνολική 9ετή -επιπλέον της ισόβιας- κάθειρξη, καθώς και 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή.
- Για τους δύο πρώην διευθυντές ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊτατζή, προτείνεται φυλάκιση 15 και 10 ετών αντίστοιχα. Για τους δύο, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

"Ο Παπαγεωργόπουλος γνώριζε τα πάντα για την υπεξαίρεση", είπε ο πρόεδρος της έδρας, προσθέτοντας ότι "άφηνε τον χειρισμό στον Μ. Λεμούσια".

Ο εισαγγελέας της έδρας, Βασίλης Χαλντούπης είχε προτείνει νωρίτερα να αναγνωριστούν σε όλους ελαφρυντικά. Ειδικότερα, για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, αλλά και για τους δύο πρώην διευθυντές, ζήτησε να δοθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ για τον Π. Σαξώνη αυτό της καλής συμπεριφοράς που επέδειξε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αλλά και τη συνδρομή που παρείχε στις Αρχές κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα ελαφρυντικά όμως δεν τα αναγνώρισε το δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γ. Αποστολάκης, είπε μέσα στην αίθουσα: "Όλα δείχνουν ότι η κομπίνα στήθηκε από τον πρώην δήμαρχο, τον Μ. Λεμούσια και του Π. Σαξώνη".

Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η απόφαση αναφέρει ότι "γνώριζε τα πάντα και η σιωπηρή του στάση στο παρασκήνιο άφηνε να εκτελούνται οι συγκεκριμένες πράξεις". Τονίστηκε, επίσης, από την έδρα ότι προσδοκούσε να λαμβάνει κι ο ίδιος χρήματα. Ο πρώην δήμαρχος κρίθηκε ένοχος για για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως, λόγω της εγγυητικής του θέσης ως δημάρχου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η υπεξαίρεση είχε στηθεί αρχικά για να ενισχύεται η δημοτική ομάδα Αναγέννηση, ωστόσο, μετά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Όπως είπε ο πρόεδρος, θα στείλει τη δικογραφία στην εισαγγελία για να διερευνηθεί η διαδρομή των χρημάτων και να ασκηθούν αν προκύψουν διώξεις για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ήταν εμφανώς απογοητευμένος και προβληματισμένος από την απόφαση και σε συνομιλία του με παριστάμενο νομικό ρωτούσε κατά πόσο μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση της έφεσης.

Στην αγόρευσή τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κ.κ. Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια ζήτησαν μεταξύ άλλων να αναγνωριστεί ο πρότερος έντιμος βίος τους και επίσης για τον πρώην δήμαρχο η λαμπρή του πολιτική και αθλητική σταδιοδρομία.

Για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και για απλή συνδρομή σε πλαστογραφία κρίθηκε ένοχος ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδαση του Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος είπε, "με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δηλώνω ότι είμαι αθώος. Χύνεται αθώο αίμα μέσα σε αυτή την αίθουσα".

Κόλαφος ήταν η απόφαση και για τον Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση του ποσού των 17.962.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος κατηγορείται για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε αθώος για τις υπεξαιρέσεις πριν το 1999.

Την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα και Γεώργιου Γκαϊτατζή πρότεινε το δικαστήριο με την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως στον Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης.

Αθώοι είναι οι αντιδήμαρχοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που φαίνονταν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αφού όπως αναφέρθηκε από τη θέση τους δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Ζορπίδης, ξέσπασε σε λυγμούς.

Πηγή: www.news.gr


0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ