Η «χημική υπογραφή» της αναπνοής μπορεί να δείξει τον καρκίνο του στομάχου. Ένα γρήγορο και απλό τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης ειδικών από τον Ισραήλ και την Κίνα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Cancer» το τεστ εμφάνισε ακρίβεια της τάξεως του 90% στην ανίχνευση καρκίνων και στον διαχωρισμό τους από άλλα προβλήματα του στομάχου όταν διεξήχθη σε 130 ασθενείς. Οι δημιουργοί της ανώδυνης εξέτασης σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στομάχου όταν αυτός βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Τα δύο πέμπτα των ασθενών επιβιώνουν για τουλάχιστον ένα έτος, ωστόσο μόλις το ένα πέμπτο βρίσκεται ακόμα στη ζωή μετά από πέντε χρόνια από τη διάγνωση, παρά την υποβολή σε θεραπείες. Η συμβατική μέθοδος διάγνωσης της νόσου αφορά λήψη βιοψίας από την εσωτερική «φόδρα» του στομάχου με χρήση γαστροσκοπίου που εισάγεται από το στόμα.
Η χημική «υπογραφή» στην αναπνοή
Το νέο τεστ αναζητεί στην ανάσα την «υπογραφή» χημικών ουσιών οι οποίες είναι μοναδικές στον καρκίνο του στομάχου. Στην ανάσα των ασθενών εκλύονται συγκεκριμένες οργανικές πτητικές ενώσεις οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η επιστημονική ιδέα πίσω από την εξέταση δεν είναι νέα – πολλοί ερευνητές εργάζονται στο πεδίο ανίχνευσης διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του πνεύμονα, στην αναπνοή των ασθενών.
Ωστόσο η καινούργια μελέτη που ανήκει στον καθηγητή Χοσάμ Χάικ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ και την ομάδα του δείχνει πως ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να καταστεί εφικτό στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον για τον εντοπισμό συγκεκριμένα του καρκίνου του στομάχου.
Δείχνει και το στάδιο της νόσου
Στο πλαίσιο της μελέτης 37 από τους συμμετέχοντες έπασχαν από καρκίνο του στομάχου, 32 από έλκη στο στομάχι και 61 από άλλα στομαχικά προβλήματα. Το σημαντικό ήταν ότι το τεστ όχι μόνο μπόρεσε να ανιχνεύσει τους καρκίνους και να τους διαχωρίσει από τα υπόλοιπα προβλήματα, αλλά κατάφερε επίσης να δείξει ποιοι καρκίνοι ήταν πρώιμου σταδίου και ποιοι προχωρημένου.
Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται τώρα σε διαδικασία διεξαγωγής μεγαλύτερου εύρους μελέτης προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της εξέτασης και η χρησιμότητά της στην κλινική πράξη.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Σχολίασε το Άρθρο...:
Δημοσίευση σχολίου