ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Θέλεις να τρως λιγότερο; Κάνε το κόλπο των φωτογράφων!

8:15 π.μ.
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και ...την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό. Αντίθετα, οι σεφ που θέλουν να παρουσιάσουν μια γευστική δημιουργία τους σαν να είναι μια μικρή, μη παχυντική νοστιμιά, τη σερβίρουν στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου. Για παράδειγμα, στην παραπάνω φωτογραφία η μερίδα του φαγητού είναι ακριβώς η ίδια – μόνο το πιάτο αλλάζει.

Το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία της ψευδαίσθησης που θα κοροϊδέψει τον εγκέφαλο. Αν λοιπόν θέλεις να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, κάνε το όπως οι φωτογράφοι!

Το μέγεθος είναι σχετικό…
 
 
 
 

Όπως έχει αποδειχτεί από τους νευροεπιστήμονες (αλλά και από την κοινή πείρα), ένα φαγητό σερβιρισμένο σε μικρό πιάτο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστέψει ότι η… ξεχειλισμένη μερίδα είναι μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική. Η συγκεκριμένη εγκεφαλική εξαπάτηση έχει και όνομα: Ψευδαίσθηση Ebbinghaus (ή αλλιώς Ψευδαίσθηση Σχετικού Μεγέθους), από το επώνυμο του Γερμανού ψυχολόγου Hermann Ebbinghaus (1850–1909), ο οποίος τη διαπίστωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ισομεγέθεις πορτοκαλί κύκλοι που βλέπεις στο σχήμα, οι οποίοι δείχνουν ότι το μέγεθος ενός αντικειμένου αλλάζει στα μάτια μας ανάλογα με το φόντο του.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι, αν βάζεις το φαγητό σου σε μικρό πιάτο, θα έχεις την αίσθηση ότι τρως μια πλήρη μεριδα, ενώ στην ουσία θα καταναλώνεις κάθε φορά μικρότερη ποσότητα.

Σημείωση: «Θύματα» αυτής της ψευδαίσθησης πέφτουν κυρίως οι ενήλικοι. Τα παιδιά – κάτω των 10 ετών – είναι δύσκολο να τα ξεγελάσεις, σύμφωνα με τις έρευνες.

ΠΗΓΗ
 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ