ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 4Η ΕΚΔΡΟΜΗ!!!

5:02 π.μ.4ήμερη εκδρομή στη Βυζαντινή Οχρίδα
Τιμή κατ’ άτομο : 180,00 €Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται :
1. Μεταφορές, περιηγήσεις και εκδρομές του προγράμματος με κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο και έμπειρο οδηγό. ...
2. Τρείς ( 3) διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Biser 4**** http://www.hotelbiser.com.mk/ σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια.
3. Πρωινό, μεσημεριανό & βραδινό καθημερινά στο ξενοδοχείο.
4. Έμπειρος αρχηγός, συνοδός του γραφείου καθ’ όλη την εκδρομή.
5. Επίσημος Ελληνόφωνος τοπικός ξεναγός καθημερινά.
6. Ασφάλεια ταξιδίου.

Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνονται :
1. Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.
2. Ποτά, φιλοδωρήματα.
3. Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.


Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι :
• Το πούλμαν είναι 51 θέσεων ( 49+2 ).
• Απαραίτητη η νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ.
• Η τιμή το άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο θα είναι + 50 €.
Η ανωτέρω ροή των εκδρομών, ξεναγήσεων, περιηγήσεων ενδέχεται να αλλάξει για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος ή λόγω ειδικών συνθηκών χωρίς να παραληφθεί τίποτα.
Με την επιβεβαίωση της κράτησης, 30% προκαταβολή &
εξόφληση 8 ημέρες πριν την αναχώρηση.

******


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
4ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ
21 – 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

1η ημέρα (21/11/13) ΛΕΙΒΑΔΙΑ -ΟΧΡΙΔΑ
Συγκέντρωση στις 6:30 στην πλατεία Ζαππείου στη Λειβαδιά για τακτοποίηση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για την Οχρίδα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, με τις απαραίτητες στάσεις για καφέ ή φαγητό, θα είναι από τον παλιά εθνική του Μπράλου – Λαμία – Καλαμπάκα – Γρεβενά – Εγνατία οδό – Τελωνείο Νίκης. Στα σύνορα θα έχουμε σύντομη στάση για συμφέρουσες αγορές στα Ελληνικά Duty Free και έπειτα από τις συνοριακές διατυπώσεις θα συνεχίσουμε για την γραφική πόλη της Οχρίδας. Αργά το απόγευμα θα φθάσουμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Περίπου στις 9:00 θα έχουμε τo δείπνο μας και ύστερα είμαστε ελεύθεροι για μια πρώτη γνωριμία με την περιοχή.

2η ημέρα (22/11/13) ΟΧΡΙΔΑ-ΟΣΙΟΣ ΝΑΟΥΜ
Μετά από ένα πλούσιο πρωινό μπουφέ θα αναχωρήσουμε και ακολουθώντας μια πανέμορφη παραλίμνια διαδρομή θα επισκεφθούμε το Βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, κτίσμα του 10ου μ.Χ. αιώνα με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του και την μοναδική, πανοραμική θέα του στη λίμνη. Από εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, Έλληνες μοναχοί, να διδάξουν στους Σλάβους την Αλφάβητο και την Βίβλο. Διαδρομή 40χλμ από το ξενοδοχείο μας, γύρω από την λίμνη Αχρίδας που αναφέρετε στα 4.000.000 χρόνια , τεράστια σε έκταση η οποία προστατεύετε από την Unesco από το 1980. Εδώ θαυμάζει κανείς την καταπράσινη ομορφιά από φυσικό πράσινο , τους κήπους με τα τριαντάφυλλα και τόσα άλλα λουλούδια στα ψαροχώρια που περνάμε μέχρι τον Όσιο Ναούμ. Φτάνοντας βλέπει κανείς τις μεγάλες πηγές με τα υπόγεια νερά που βγαίνουν δίπλα μας και τα πιο πολλά είναι από την Μεγάλη Πρέσπα που είναι πιο ψηλά σε υψόμετρο . Παραμονή μετά το προσκύνημα στα υπαίθρια μαγαζάκια για να ψωνίσουμε από τα φημισμένα μαργαριτάρια της Αχρίδας. Στην συνέχεια, επιστρέφουμε στην πόλη Οχρίδα κάνοντας την ξενάγηση και να απολαύσουμε ένα καφέ στον πεζόδρομο στις καφετέριες και στον εμπορικό δρόμο. Γύρω στις 14.00μμ το μεσημέρι φεύγουμε για το ξενοδοχείο μας απόσταση 20 λεπτά για το πλούσιο γεύμα μας. Μετά το φαγητό ελεύθεροι για ξεκούραση. Το απόγευμα θα μεταβούμε στην πόλη Στρούγκα για μια βόλτα στον πεζόδρομο με τα εμπορικά μαγαζιά και τα καφέ. Γύρω στις 9.00μμ επιβίβαση στο πούλμαν και σε 10 λεπτά, φτάνουμε στο ξενοδοχείο για το βραδινό μας δείπνο που θα συνοδεύετε και με ζωντανή μουσική.


3η ημέρα (23/11/13) ΟΧΡΙΔΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΑΝΤΙΣΑ-ΝΤΕΜΠΑΡ
Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για μια μοναδική διαδρομή 38 χιλ. στο φαράγγι Ράντισα που είναι το μεγαλύτερο βατό φαράγγι της Ευρώπης. Μια διαδρομή μοναδική έχοντας δίπλα μας δεξιά τον ποταμό Drim που σημαίνει μαύρος Δρίνος και αριστερά μας ένα καταπράσινο δάσος από οξιές και δρυς. Εδώ φτάνουμε έως το Ντεμπάρ καταλήγοντας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου για προσκύνημα η οποία είναι σχετικά καινούργια και με πολύ φιλόξενες μοναχές. Στην συνέχεια επιστρέφουμε νωρίς στο ξενοδοχείο μας για το γεύμα μας και να ξεκουραστούμε. Το απογευματάκι θα πάμε στην πόλη της Οχρίδας για βόλτα ή ψώνια και προαιρετικά εάν είναι ο καιρός καλός κρουαζιέρα στην λίμνη. Γύρω στις 9.00μμ επιβίβαση στο πούλμαν και σε 10 λεπτά, φτάνουμε στο ξενοδοχείο για το βραδινό μας δείπνο που θα συνοδεύετε με ζωντανή μουσική και με μια ευχάριστη έκπληξη.


4η ημέρα (24/11/13) ΟΧΡΙΔΑ- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (ΜΠΙΤΟΛΑ)-ΒΕΡΟΙΑ- ΛΕΙΒΑΔΙΑ
Τελευταία μέρα σήμερα και αφού πάρουμε ένα καλό πρωινό, θα τακτοποιήσουμε τις αποσκευές μας στο πούλμαν για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής περνώντας πρώτα από το γνωστό αλλοτινό Μοναστήρι ( ή Ρωμαικό Βουτίλιο ), σήμερα Μπίτολα για μια σύντομη στάση όπου θα δούμε τα παλιά ελληνικά αρχοντικά, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και την αγορά της πόλης. Στη συνέχεια αφού περάσουμε τα σύνορα και μέσω Εγνατίας οδού θα πάμε στην Βέροια όπου θα κάνουμε και μια μικρή περιήγηση στο βήμα του Αποστόλου Παύλου και σε ένα κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας που έχει βρεθεί στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια και μέσω της Εθνικής οδού και Μπράλου θα επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη. Φυσικά καθ’ όλη την διαδρομή της επιστροφής θα γίνουν οι απαραίτητες στάσεις για καφέ ή φαγητό.

Levadia tours
Το γραφείο που θα επιλέξετε για τα καλύτερα ταξίδια σας.
Βιώστε την εξυπηρέτηση, την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών του γραφείου μας

...Καλό σας ταξίδι...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ:
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Τel. 2261023039 Fax 2261023038
Κιν. 6932 209 908
email : levadiatours1@hol.gr
Ειδικό σήμα Ε.Ο.Τ. : 02705

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΩΝ:
ΜΟΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΤΗΛ. 22610-27305
Κιν. 6944-888633

*******
Λίγα λόγια για την Βυζαντινή Οχρίδα. Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων
Γεωγραφικά, ταξιδεύουμε σε ένα τόπο που θυμίζει πολύ Βόρεια Ελλάδα, Καστοριά, Ιωάννινα, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία των Βαλκανίων, εκεί που η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται με τα νερά της λίμνης Οχρίδας από το όρος Ξεροβούνι (Σούβα Γκόρα). Πολιτιστικά & ιστορικά, μεταφερόμαστε νοερά στα χρόνια του Βυζαντίου και σε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης και ελληνικής παιδείας. Η Βυζαντινή Οχρίδα, που αποκαλύπτει ένα μεγαλείο πολιτισμού και ιστορίας μέσα από αξιοθαύμαστα μνημεία και βυζαντινές εκκλησιές, αποτελεί ένα δημοφιλή και πολύ οικονομικό προορισμό που αναδεικνύεται μεγάλος πόλος έλξης για τους Έλληνες τουρίστες και τουριστική Μέκκα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η παλιά πόλη της Οχρίδας είναι γοητευτική, με τα σπίτια με τις κόκκινες οροφές κτισμένα πάνω στον λόφο της χερσονήσου που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη, τα υπαίθρια καφέ, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα μικρά καταστήματα, τις κομψές μπουτίκ και τις ρουστίκ ψαροταβέρνες. Με τη σφραγίδα της UNESCO, ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στην Ευρώπη, το κόσμημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως χαρακτηρίζεται λόγω της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας της στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης, με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε ημέρα του χρόνου, κερδίζει το τουριστικό ενδιαφέρον και μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χάρη στο πλήθος των μνημείων της, που απλά επιβεβαιώνουν γιατί ορισμένα μέρη ξεχωρίζουν και θεωρούνται ανεκτίμητα για την παγκόσμια ανθρωπότητα.

********
Η αρχαία Λυχνιδός ή Λυχνίτης του 4ου αι., (πόλη του φωτός, από την διαύγεια και καθαρότητα των κρυστάλλινων νερών της λίμνης της), όπου σύμφωνα με τους εξερευνητές έφτασε ο Απόστολος Παύλος στη διάρκεια του ταξιδιού του για την διδασκαλία και διάδοση της χριστιανικής πίστης, είναι το κέντρο του Χριστιανισμού όλων των Σλάβων, αρχιεπισκοπική έδρα, έδρα του πρώτου Πανεπιστημίου των Σλάβων και παραμένει μέχρι σήμερα κέντρο σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Οι σλαβικές μεταναστεύσεις στη Μακεδονία σήμαναν την αρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία η Λυχνιδός βαφτίστηκε Οχρίδα (στα σλαβικά = πόλη στο λόφο). Με το πέρασμα των ετών, πλήθος αρχιτεκτονικών μνημείων, υπέροχων έργων τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού ταίριαξαν απόλυτα με το γραφικό τοπίο της λίμνης και των βουνών που την περιβάλλουν και δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, όπου κάθε περίπατος είναι μια αποκάλυψη. Τριάντα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ και το ελληνορωμαϊκό θέατρο. Η μαγευτική λίμνη – που μοιάζει να μην έχει απέναντι όχθη λόγω της απεραντοσύνης της- θα σας μαγέψει, όπως και τα κτίρια που καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ οι δρόμοι της παλιάς πόλης, περικυκλωμένης από τα οχυρωματικά τείχη του κάστρου του τσάρου Σαμουήλ στην κορυφή του λόφου, προσφέρονται για περιπλάνηση. Κάτω από τον λόφο επεκτείνεται η νέα πόλη με τα όμορφα ξενοδοχεία με θέα την λίμνη και τα παράκτια μονοπάτια.

********

• Συνοικία Plaoshnik , Μοναστήρι Αγίου Κλήμεντα & Παντελεήμονα: Από την Άνω Πύλη ένα δασώδες μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο Plaoshnik, ένα από τα πιο ήρεμα και γαλήνια σημεία της παλιάς πόλης πάνω στο λόφο, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας πεντάκλιτης βασιλικής που πιθανότατα κτίστηκε τον 5 αιώνα, όταν η πόλη Λυχνιδός ήταν σημαντικό επισκοπικό κέντρο του πρώιμου χριστιανισμού. Η μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Κλήμη της Αχρίδας, ένθερμο υπέρμαχο της Ορθοδοξίας,, όταν ήρθε στην Οχρίδα. Λέγεται ότι ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το μέγεθος του μοναστηριού και έτσι έκτισε πάνω στην αρχική εκκλησία το Μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε αυτό το σημείο, ιδρύθηκε το πρώτο Σλαβικό Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασαν πάνω από 3500 μαθητές, μέχρι να μετατραπεί σε τζαμί κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Η σημερινή μονή αποτελεί αντίγραφο της αρχικής, η οποία είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το κωδωνοστάσιο προστέθηκε τον 13ο αιώνα.
• Φρούριο Σαμουήλ, Άγιος Ιωάννης Kaneo: Σε ένα περίπατο 5- 10 λεπτών από την Άνω Πύλη, φτάνετε στο μεγαλοπρεπές Φρούριο του Σαμουήλ. Η Οχρίδα υπήρξε πρωτεύουσα του πρώτου κράτους της Σλαβικής Μακεδονίας μέχρι το 1018. Εδώ, ο Τσάρος Σαμουήλ (976 - 1014) έκτισε το φρούριό του. Οι μήκους τριών χιλιομέτρων πύργοι και τα ψηλά τείχη, αρχικά κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν την πόλη στις τρεις πλευρές που έβλεπαν στη λίμνη. Σήμερα, το φρούριο κυριαρχεί στο τοπίο και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για την πανοραμική άποψη της πόλης, της λίμνης και των βουνών, ενώ κατά τη διάρκεια του θερινού φεστιβάλ χρησιμοποιείται ως υπαίθριος συναυλιακός χώρος. Από εδώ προσεγγίζετε εύκολα την γειτονιά Kaneo, τη συνοικία των φτωχών ψαράδων και ένα από τα γραφικότερα σημεία της Οχρίδας, όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία και σήμα κατατεθέν της ΠΓΔΜ, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Καναό (Αγιος Ιωάννης ο Ευλογημένος, 13ος αιώνας), κτισμένη σε ένα εξαιρετικό σημείο πάνω στο βράχο, επιβλέποντας τη λίμνη. Θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη θέα και τις μικρές παραλίες και κολπίσκους, που το καλοκαίρι είναι γεμάτες από κόσμο, ενώ κατά μήκος της όχθης λειτουργούν καφετέριες και ψαροταβέρνες. Επίσης από εδώ ξεκινά ένα υπέροχο πλωτό μονοπάτι πάνω σε πασσάλους, σαν γέφυρα, που σας οδηγεί κατά μήκος της ακτής της λίμνης προς το λιμανάκι με τα τουριστικά σκάφη που κάνουν τις κρουαζιέρες στη λίμνη.

********

• Ελληνορωμαϊκό Θέατρο & Παναγία Περίβλεπτος (St. Bogorodica Perivlepta): Πάλι με αφετηρία την Άνω Πύλη, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου που φέρει την ονομασία Βάρος, συναντάμε το ελληνορωμαϊκό αμφιθέατρο, ανάμεσα στους λόφους Gorni Saraj και Deboj, από την ελληνιστική περίοδο. Μπορείτε ακόμη να δείτε τα ονόματα των οικογενειών που είχαν το δικό τους κάθισμα στο θέατρο, σκαλισμένα στις πρώτες σειρές. Κοντά, βρίσκεται ένα ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα, ο Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Περιβλέπτου (St. Bogorodica Perivlepta), ενός από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της ΠΓΔΜ. Σε ειδικό χώρο, την Πινακοθήκη (Icon Gallery), φιλοξενείται μια από τις πολυτιμότερες εκθέσεις στον κόσμο, η συλλογή 30 εικόνων και τοιχογραφιών που φιλοτεχνήθηκε από δύο νέους ζωγράφους, τον Μιχαήλο και τον Ευτύχιο και απεικονίζουν προφήτες και Αγίους, σκηνές και αποσπάσματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη με ζωντανά χρώματα. (Είσοδος 100 δηνάρια).
• Αγία Σοφία - Εθνικό Μουσείο - πλατεία: Εν συνεχεία, αν ακολουθήσετε το δρόμο που περνά μπροστά από εντυπωσιακά σπίτια, θα φτάσετε στη Μητρόπολη της Αγ. Σοφίας (1035), με τις υπέροχες τοιχογραφίες από τον 11ο, 12ο και 13ο αι. (περιλαμβάνονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, η πομπή των Αγγέλων που υποκλίνονται μπροστά στην Παρθένο Μαρία, εικόνες πατριαρχών, αρχιεπισκόπων, Παπών, αλλά και τοιχογραφία 40 Ρωμαίων μαρτύρων που αρνήθηκαν να αποποιηθούν το Χριστιανισμό). Δια της οδού Kar Samoil διασχίζετε την παλιά πόλη μέσα από πολλά σοκάκια και φτάνετε στο Εθνικό Μουσείο. Το 1516, δύο αιώνες πριν το Λούβρο ή το Βρετανικό Μουσείο, ιδρύθηκε το αρχιεπισκοπικό μουσείο στην εκκλησία του Αγίου Κλημέντιου, αποτελώντας το αρχαιότερο μουσείο του είδους του στην Ευρώπη. Σήμερα, τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου φιλοξενούνται σε 2 κτίρια. H Οικία Robevci (είσοδος 100 δηνάρια), ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 1863, φιλοξενεί την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής Οχρίδας και Στρούγκας από την Προϊστορία μέχρι σήμερα. Η εθνογραφική συλλογή φιλοξενείται στην έπαυλη Uranija (δωρεάν είσοδος). Από εδώ, αν συνεχίσετε μέσω του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου Sveti Klimenti Ohridski σύντομα θα βρείτε το πολύχρωμο παζάρι, εργαστήρια αγιογραφίας σε πάπυρο, την κεντρική πλατεία και τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο ηλικίας 800- 900 ετών, σήμα κατατεθέν της πλατείας. Ο κορμός του έχει περιφέρεια 20 μ. και γύρω γύρω περιβάλλεται από πεζούλα, όπου δίνουν το ραντεβού τους οι παππούδες της περιοχής για κουβεντούλα με θέα τους περαστικούς που κάνουν βόλτα στον πεζόδρομο. Στην ίδια περιοχή κυριαρχεί ο μεγάλος τρούλος του τζαμιού του Αλί πασά, μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, προικοδότηση του βεζύρη Αλί Πασά από το Βελιγράδι, καθώς και το άγαλμα του Αγίου Κλήμεντα, προστάτη της πόλης.

********

• Η λίμνη, η παραλίμνια βόλτα και η κρουαζιέρα:Κεντρική πρωταγωνίστρια στην περιοχή είναι η ομώνυμη λίμνη, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας. Δίκαια η λίμνη Οχρίδα κερδίζει τον τίτλο της Θάλασσας Γλυκού Νερού της ΠΓΔΜ, όχι μόνο λόγω του καταγάλανων νερών της – απόλυτα διαυγή, με καθαρότητα που φτάνει τα 20 μ. βάθος το χειμώνα-, αλλά και εξαιτίας της έκτασής της, που παραπέμπει σε θάλασσα, καλύπτοντας 358 τετρ. χλμ. με βάθος 294 μ. Είναι η πιο βαθιά λίμνη των Βαλκανίων και προστατευμένος υδροβιότοπος, μήκους 32 χλμ. Πρόκειται για μια φυσική, τεκτονική λίμνη που ανήκει στις παλαιότερες λίμνες του κόσμου, με ηλικία τριών εκατομμυρίων ετών. Η παλιά πόλη της Οχρίδας με το φρούριο του Σαμουήλ να προεξέχει στα 800 μ. πάνω από την επιφάνεια νερών εκτείνεται στη βόρεια όχθη της. Τα δύο τρίτα της επιφάνειάς της ανήκει στην ΠΓΔΜ και το ένα τρίτο στην Αλβανία, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί, είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιότοπους στην Ευρώπη.
Λίγο πιο μακριά...
• Μονή Οσίου Ναούμ: 29 χλμ. από την Οχρίδα γράφεται ο επίλογος της επίσκεψής μας στην περιοχή, στο Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (όπου και η Εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων), στη νότια πλευρά της λίμνης, με τα δεκάδες παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Κτισμένο τον 10ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. Από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν ο Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και ο Μεθόδιος, να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω στην λίμνη, 30 χλμ. κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτή τη Μονή. Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να ακούγεται ακόμη να χτυπά, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του. Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Drim, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που απορρέει μέσα στη Λίμνη Οχρίδα. Τα νερά κρύα και πεντακάθαρα, οι αγριόπαπιες που απολαμβάνουν το κολύμπι τους, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι μερικές από τις εικόνες που θα απολαύσετε στον μίνι αυτό παράδεισο. Συνδυάστε την επίσκεψη με το Εθνικό Πάρκο Galicica, όπου αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό έδεσμα, πέστροφα προς €8/ κιλό! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν μια βόλτα με πλοιάριο, για να δουν το Μοναστήρι του οσίου Ναούμ και τις μαγευτικές πηγές του ποταμού Ντριμ καθώς αυτές χύνονται στη λίμνη.

********

• Ο νεολιθικός καταυλισμός Gradiste: Ο νεολιθικός καταυλισμός Gradiste (Βay of the bones, είσοδος 100 δηνάρια), είναι ένα Πλωτό Μουσείο, ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό συγκρότημα μοναδικό στο είδος του. Θα το βρείτε στη νότια ακτή της Χερσονήσου Gradiste, στον Όρμο των Οστών, περίπου 15 χλμ. από την Οχρίδα (στο δρόμο πρpς τη μονή Οσίου Ναούμ), όπου στήθηκε ένας προϊστορικός οικισμός σε 8.500 τετρ. μ., αυθεντικό αντίγραφο των κατοικιών 1200- 700 π.Χ. Τα τείχη που άλλοτε προστάτευαν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τους εχθρούς της υψώθηκαν και πάλι στο λόφο κοντά στο Gradiste. Πάνω από τον όρμο, κατασκευάστηκε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό, ταυτόχρονα με τον οικισμό και το πλωτό Μουσείο. Το φρούριο συνδέεται με τον οικισμό, ώστε οι ταξιδιώτες επισκέπτες να κάνουν ένα ταξίδι από την προϊστορία μέχρι την αρχαιότητα και αντίστροφα.
• Trpejca: Στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, ένα τυπικό παράδειγμα ψαροχωριού που έχει το ένα πόδι στο κατώφλι του τουρισμού και το άλλο στο χωματόδρομο με τα γαϊδουράκια, είναι η Trpejca, με σπιτάκια κτισμένα πάνω στην πλαγιά ενός απότομου λόφου. Από κάτω, μια όμορφη παραλία με βότσαλα προσφέρεται για μπάνιο. Εδώ θα δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα και σπιτικές σπεσιαλιτέ. Κοντά στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Zahumska (1361), που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Galicica και είναι προσβάσιμη μόνο με πλοιάριο.
Η Οχρίδα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1980, ανταποκρίνεται σε κάθε προτίμηση. Περάστε μια ημέρα χαλαρά, με περιπάτους και καφέ δίπλα στη λίμνη ή κάντε μια αναζωογονητική κρουαζιέρα με θέα τις όχθες, τις Βυζαντινές εκκλησιές και τα γραφικά χωριά, μέχρι την ώρα του δειλινού, όταν ο ήλιος πέφτει πίσω από τα αλβανικά βουνά για να βουτήξει στην Αδριατική. Δοκιμάστε κεμπάπ και πέστροφα, περιπλανηθείτε στους δρυμούς και τα ψαροχώρια και γνωρίστε από κοντά τους κρυμμένους ιστορικούς άσσους στο μανίκι της περιοχής. Ο τριπλός συνδυασμός του υδάτινου στοιχείου της λίμνης Οχρίδας, του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής και του ακαταμάχητου φυσικού πλούτου με τον Εθνικό Δρυμό Galicica, αποτελούν τα εχέγγυα για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Θα σας περιβάλλουν όρη που φτάνουν τα 2.000 μ., θα απολαύσετε μοναδική θέα των λιμνών και των γραφικών χωριών, θα μυρίσετε φρέσκο αέρα και αγριολούλουδα που θα μοιάζουν να σιγοψιθυρίζουν με κάθε θρόισμα του αέρα, θα δείτε ασυνήθιστα πτηνά και θα βιώσετε την απόλυτη γαλήνη. Τα μονοπάτια της Κληρονομιάς θα σας μεταφέρουν στην αγροτική ζωή της χώρας, μέσα από το Εθνικό Πάρκο Galicica, μεταξύ Οχρίδας και Πρέσπας, μέσα από τα όρη δυτικά της Στρούγκας και στα παραδοσιακό χωριό Brajcino.


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!
 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ