ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

9:00 π.μ.
Οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμός της ζάχαρης και του λίπους, άρα στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι οι γυναίκες που με τυχαία επιλογή έκαναν 10 εβδομάδες διατροφή πλούσια σε προϊόντα ντομάτας (που περιείχαν 25 mg λυκοπένης την ημέρα) είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης, ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Η αύξηση της αδιπονεκτίνης μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού, εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Οι 70 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού (όπως αυτό καθορίστηκε από τον δείκτη μάζας σώματός τους, που κυμαινόταν από 25 έως 42 ή είχαν πρώτου βαθμού συγγενή που είχε νοσήσει).

Για τις δύο πρώτες εβδομάδες οι συμμετέχουσες δεν κατανάλωσαν καθόλου ντομάτα ή προϊόντα σόγια. Στην συνέχεια, για δέκα εβδομάδες έκαναν διατροφή πλούσια σε ντομάτα και έπειτα για δύο εβδομάδες απέφυγαν την κατανάλωση ντομάτας ή σόγιας. Τέλος, για τις επόμενες 10 εβδομάδες κατανάλωναν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, στο τέλος των δέκα εβδομάδων που είχαν καταναλώσει προϊόντα ντομάτας, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης αυξήθηκαν κατά 9%, με την επίδραση αυτή να είναι εντονότερη στις γυναίκες που είχαν τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης φάνηκαν να μειώνονται μετά την κατανάλωση προϊόντων σόγιας για 10 εβδομάδες.

«Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, πιστεύουμε πως τα προστατευτικά οφέλη της σόγιας ήταν περιορισμένα έναντι του καρκίνου του μαστού κυρίως λόγω της φυλετικής καταγωγής ορισμένων γυναικών. Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχουν και προστατευτικοί μηχανισμοί που δεν εμπεριέχουν την αδιπονεκτίνη», εξηγούν οι ερευνητές.
 
health.in.gr

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ