ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Οδηγός για αρχάριους: Φωτογράφιση κεραυνών.

8:35 π.μ.
Καθώς πλησιάζει ο Χειμώνας και πολλοί μας ρωτούν για το πως φωτογραφίζουμε κεραυνούς, σας παραθέτουμε ένα πολύ όμορφο και αναλυτικό άρθρο

από το blog nikostsatsakis


Η τεχνική φωτογράφισης κεραυνών,  έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί πολύ υπομονή και τύχη, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα διασκεδαστικό, και εντυπωσιακό φαινόμενο που σε παρασύρει να το φωτογραφίσεις.
Οι αστραπές είναι ένα από τα δυσκολότερα φωτογραφικά θέματα για να φωτογραφίσετε  με επιτυχία. Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό, αλλά είναι τόσο δύσκολο που μπορεί να παιδεύεστε με τις ώρες για να πάρετε μια καλή φωτογραφία με σωστό φωτισμό και κάδρο.
Το κλειδί για να πάρετε καλές λήψεις είναι να είστε καλά εξοπλισμένοι, αρκετά διαβασμένοι, να έχετε δοκιμάσει τις ρυθμίσεις σας από πριν.
Εξοπλισμός
Πριν ξεκινήσετε σε αναζήτηση μιας καταιγίδας, και στην συνέχεια τις αστραπές, θα χρειαστείτε τον ακόλουθο εξοπλισμό:
Ψηφιακή DSLR. Οι  φωτογραφικές μηχανές Compact ανταποκρίνονται πολύ αργά και δεν σας δίνουν αρκετές δυνατότητες ελέγχου στις ρυθμίσεις τους, με αποτέλεσμα τις κακής ποιότητας φωτογραφίες.
Ένα τρίποδο που η κεφαλή να αντέχει τουλάχιστον ένα κιλό παραπάνω από το βάρος της μηχανής σας. Οι  μεγάλοι χρόνοι έκθεσης (ίσως και 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο), θα δημιουργήσουν blur στην φωτογραφία σας, αν αρχίσει να επηρεάζεται από τον δυνατό άνεμο και τους κραδασμούς, σε ένα κακής ποιότητας τρίποδο.
Ντεκλανσέρ.  Πατώντας το κουμπί του κλείστρου με το χέρι προκαλούμε δονήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε μια θολή φωτογραφία. Έτσι για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιούμε το Ντεκλανσέρ.
Φακός. Μια αστραπή μπορεί να φωτογραφηθεί με κάθε φακό, αλλά ένας zoom (περίπου 28-150mm) δίνει μια καλή βοήθεια και δυνατότητες. Ο φακός θα πρέπει να έχει λειτουργία χειροκίνητης εστίασης, γιατί σαν αρχάριοι στην τεχνική αυτή, θα πρέπει να είστε σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο που πέφτουν οι κεραυνοί, οπότε θα τον κλειδώσετε στο άπυρο.
Τοποθεσία
Όπως ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τους κεραυνούς, γιατί βγαίνουμε να διασκεδάσουμε και όχι να αφήσουμε τα κοκαλάκια μας καβουρδισμένα. Αν έχουμε έναν φακό zoom 150+ μπορούμε παράδειγμα να συγκεντρώσουμε το κάδρο μας σε ένα μέρος που συνήθως πέφτουν αρκετοί κεραυνοί σε ένα λεπτό. Αν όμως η συχνότητα τους είναι μεγάλη ο ένας με τον άλλο και ακανόνιστοι, βάζουμε έναν ευρηγώνιο, ώστε να απλώσουμε το κάδρο μας και να συμπεριλάβει μέσα κάθε κεραυνό σε μια μεγάλη γωνία.
Ένας τρόπος για να κρίνετε πόσο μακριά πρέπει να είστε, είναι να μετρήσετε το χρόνο ανάμεσα σε ένα κεραυνό και τον ήχο της βροντής. Σε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων σε ευθεία, πρέπει να τον ακούσετε σε 30 δευτερόλεπτα.
Δεν καθόμαστε κάτω από δέντρα. Αντιθέτως αν μπορείτε να έχετε μια μεταλλική κάλυψη, θα προστατευτείτε, παράδειγμα ένα σκέπαστρο από τσίγκο. Αν τώρα είμαστε με αυτοκίνητο, και η καταιγίδα μας πλησιάζει καθόμαστε μέσα σε αυτό. Το αυτοκίνητο δεν μας προστατεύει λόγο των λάστιχων, αλλά γιατί είναι ένα μεταλλικό κουβούκλιο, και μας προστατεύει η μεταλλική θωράκιση. Αποφεύγουμε να είμαστε σε μικρή απόσταση από ένα ψηλό δέντρο η στύλο της ΔΕΗ η του ΟΤΕ.
Τεχνική
Μία αστραπή διαρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Όταν είχα ασχοληθεί για πρώτη φορά αναρωτήθηκα πως θα βγάλει η μηχανή φωτογραφία αφού δεν προλαβαίνει καν να ανοίξει  ο φωτοφράκτης. Η απάντηση είναι ότι μετά από την κύρια αστραπή ακλουθούν άλλες μικρότερες και είναι αυτές που αποτυπώνουμε.
Από την στιγμή που λαβαίνουμε θέση και αρχίζουμε την φωτογράφιση πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Εστιάζουμε εκεί που πέφτουν οι περισσότερες αστραπές και το δάκτυλο είναι στο Ντεκλανσέρ. Η ρύθμιση του χρόνου είναι τοποθετημένη στο Bulb. Με το που βλέπουμε τον κεραυνό κρατάμε πατημένο το κουμπί του Ντεκλανσέρ, και το αφήνουμε στο τελείωμα του φαινομένου. Διάφραγμα βάζουμε από 4 έως και 5,6.  Βλέπουμε τα αποτελέσματα και κάνουμε τις μικροδιορθώσεις. Θα αναφερθώ λεπτομερώς για μέρα και νύχτα, στις ρυθμίσεις.
Φωτογράφηση αστραπών την Νύχτα
Η Νυκτερινή φωτογράφιση  κεραυνών είναι πιο εύκολος εν σχέση με την ημέρα. Οι φωτογραφίες που θα πάρετε είναι πιο εντυπωσιακές εν σχέση με της ημέρας.
Βάλτε την ρύθμιση ταχύτητας στην λειτουργία Bulb (συχνά σημειώνεται με ένα “Β”). Σε αυτή τη λειτουργία, το κλείστρο θα παραμείνει ανοιχτό για όσο διάστημα έχετε πατημένο το κουμπί απελευθέρωσης. Χρησιμοποιήστε ένα χαμηλό ISO (100-200) και να επιλέξετε ένα διάφραγμα της τάξης του f/5.6.
Όταν βλέπετε μια αστραπή, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί απελευθέρωσης για να ανοίξετε το κλείστρο. Κρατήστε το πατημένο μέχρι να ολοκληρωθεί το φαινόμενο, και στη συνέχεια αφήστε το. Όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα overexposing, ώστε να μπορείτε να αφήνετε το κλείστρο περισσότερο και από 2 λεπτά. Περίπου 30 δευτερόλεπτα συνήθως είναι μια καλή επιλογή.
Μόλις πάρετε τα πλάνα, δείτε την φωτογραφία στην οθόνη της μηχανής. Κάντε τις διορθώσεις σας αν χρειάζονται, και επαναλάβετε με νέα πλάνα.  Αν είναι πολύ υποφωτισμένα δοκιμάστε ένα πιο ανοικτό διάφραγμα, μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης, ή υψηλότερη ρύθμιση ISO. Κάντε  το αντίθετο, αν τα πλάνα σας είναι πάρα πολύ υπερφωτισμένα.
Επίσης, προσέξτε για θόλωμα που προκαλείται από τα σύννεφα που κινούνται πολλές φορές στο πλάνο μας, και  είναι ιδιαίτερα συχνό σε θυελλώδεις νύχτες. Αν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο μειώστε το χρόνο έκθεσης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε το χρόνο έκθεσης, ακόμα και αν φωτογραφίζετε κοντά σε πόλη λόγο της  φωτορύπανσης.
Ημερήσια Φωτογραφία Lightning
Μια σειρά λήψης κεραυνών  μέσα στην ημέρα, είναι πιο δύσκολη από ό, τι το βράδυ, γιατί θα πρέπει αρχικά να ελέγξετε ότι το περιβάλλον και ο ορίζοντας είναι καθαρά, χωρίς να παρεμβάλλεται ομίχλη.
Βάλτε τη φωτογραφική σας μηχανή σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος. Επιλέξτε μια ταχύτητα κλείστρου 1 / 15 έως 1 / 4 του δευτερολέπτου και να ρυθμίσετε το ISO τόσο χαμηλά όσο μπορείτε (100-200). Πάρτε αρκετές δοκιμαστικές λήψεις του τοπίου, ελέγχοντας κάθε μία αν η έκθεση είναι σωστή, χωρίς απαραίτητα να τραβάτε κεραυνό. Κάντε τον έλεγχο, και τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να έχετε την σωστή φωτογραφία.
Να θυμάστε ότι με μια πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, δεν θα προλάβει ο CCD, να συλλάβει την αστραπή, έτσι θα πρέπει να προσέξετε να μην την αυξήσετε πάρα πολύ. Αν είναι αναγκαίο χρησιμοποιήστε  ένα πολωτικό φίλτρο ώστε να μειώσει την έκθεση κατά 1 έως 3 stop, επιτρέποντας σας να χρησιμοποιήσετε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου.
Οι άλλες λύσεις για φωτογράφιση κεραυνών
Εκτός από τις παραπάνω παραδοσιακές ενέργειες για μια φωτογράφιση κεραυνών, σήμερα η τεχνολογία μας παρέχει διευκολύνσεις ώστε να μας κάνει την φωτογράφιση πιο εύκολη.
Στο εμπόριο υπάρχουν sensors που κουμπώνουν στο πέδιλο του flash και επικοινωνούν μέσο της θήρας για το Ντεκλανσέρ, το GPS, η το flash. Τι κάνει αυτός ο sensor as. Έχει έναν μικροεπεξεργαστή που δουλεύει με μια μπαταρία 9volte συνήθως, και με το που ερεθίζεται από την φωτεινότητα της αστραπής, και του κεραυνού, ενεργοποιεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου το κλείστρο μας, έτσι παίρνουμε την φωτογραφία μας χωρίς να χρειάζεται να επεμβαίνουμε εμείς.
Οι ρυθμίσεις διαφράγματος και ταχύτητας παραμένουν όπως έχω εξηγήσει παραπάνω.
Είναι μια καλή αγορά για όσους ασχολούνται με αυτήν την τεχνική.
Ολοκληρώνοντας θα πω ότι η Φωτογραφία κεραυνών δεν  είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, απαιτεί πολλή υπομονή και καλή προσπάθεια. Μεγάλη βάση στα μέσα προφύλαξης, και σας εύχομαι να έχετε καλά αποτελέσματα.
Στην σελίδα υπάρχει ανακατεύθυνση που βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που υπάρχουν φαινόμενα αστραπών σε τι χρόνους πέφτουν κλπ.

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ