ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Θρινει η Νιγηρια! Σιωπη από την διεθνή κοινότητα! Λάβε δραση εσυ!

10:47 μ.μ.

Η Μπόκο Χαράμ μόλις έζωσε ένα 10χρονο κοριτσάκι με εκρηκτικά κι ανατίναξε μέχρι και 2.000 ανθρώπους. Η Νιγηρία έχει σκεπαστεί στον τρόμο.  

Αλλά ο Πρόεδρος Τζόναθαν δεν έκανε ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ κι ο διεφθαρμένος στρατός του αντί να προστατεύσει τους αμάχους, συνεχίζει να πυροδοτεί την εξέγερση.

Η διεθνής κοινότητα έχει βάλει την υπόθεση στο συρτάρι των ‘πολύ δύσκολων για επίλυση’ – δεν έχει ανατεθεί ούτε ένας κορυφαίος διπλωμάτης, όπως στη Συρία και το Σουδάν.   

Το μόνο θετικό: η εξάπλωση της βίας έχει αναδείξει την ανάγκη για άμεση δράση.   

Ας πολλαπλασιάσουμε την πίεση τώρα για κάνουμε τους ηγέτες μας και τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν προτεραιότητά τους την ανάθεση μιας ισχυρήςειδικής Αποστολής στη Νιγηρία για να ξεκινήσει ένα πραγματικό σχέδιο προστασίας και ειρήνης.   

Λάβε μέρος την επείγουσα έκκληση – για χάρη του μικρού, αθώου κοριτσιού και για όλων όσων κινδυνεύουν:


Η Νιγηρία έχει βυθιστεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που φαινομενικά είναι ένας πόλεμος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά στην ουσία πυροδοτείται απ’το διχασμό μεταξύ μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης που κολυμπάει στο πετρέλαιο, κι ενός φτωχού, αποστερημένου και παραμελημένου Βορρά. Η Μπόκο Χαράμ ελέγχει πλέον μια έκταση στο μέγεθος της Κόστα Ρίκα. 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.   

Οι πολιτικοί έχουν ευθηνή για την τροφοδότηση του διχασμού και το νέο κύμα βίας ξεσπάει εν μέση της θανατηφόρας προεκλογικής καμπάνιας τους. Είναι σοκαριστικό ότι η ανίκανη κι ανεπαρκής αντίδραση του Προέδρου Τζόναθαν ίσως είναι μέρος ενός σκοτεινού σχεδίου – το χάος στον Βορρά αυξάνει τις πιθανότητές του να παραμείνει στην εξουσία γιατί οι ψηφοφόροι του του Βορρά που στην πλειοψηφία τους είναι εναντίον του δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν.   

Είχαν αποσταλεί διεθνείς στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικές δυνάμεις. Αλλά ακόμη κι αυτοί τώρα αποσύρονται γιατί δεν θέλουν να αμαυρωθεί το όνομά τους απ΄τη συνεργασία τους με τις νιγηριανές στρατιωτικές μονάδες που έχουν διαπράξει επιθέσεις κατά αμάχων. Τώρα είναι η στιγμή για τη διεθνή κοινότητα να θέσει ως προτεραιότητά της την ανάπτυξη ισχυρού σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει: την εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας για να δημιουργηθεί μια νόμιμη μαχητική δύναμη, διεθνή διαμεσολάβηση, ένα σχέδιο επενδύσεων για το Βορρά και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς για να καθαρίσει η εδραιωμένη κλεπτοκρατία.   

Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εν μια νυκτί -- αλλά είναι ανήθικο να συνεχίζουμε να το αγνοούμε. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να πιέσει τους συμμάχους της Νιγηρίας να στηρίξουν μια ισχυρή Αποστολή του ΟΗΕ και να υποχρεώσουν όποιον εκλεγεί να στήσει τη νέα κυβέρνηση πάνω σ’ένα σχέδιο ειρήνης.   Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, θα σκοτωθούν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι κι η απειλή της Μπόκο Χαράμ θα εξαπλωθεί. Αυτό που μάθαμε απ΄τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι πως ο τρόμος δεν έχει σύνορα. Λάβε μέρος στην έκκληση:


Οι πολιτικοί έχουν προδώσει το λαό τους κι η διεθνής κοινότητα έχει μείνει μουδιασμένη για πολύ καιρό ψάχνοντας για λύση, αφήνοντας έτσι τη κατάσταση να επιδεινώνεται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Με τη στήριξή μας, η Αποστολή θα μπορούσε να αρχίσει να ανατρέπει το παιχνίδι. Ας την κάνουμε πραγματικότητα. 

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, 
Alice, Pascal, Mike, Melanie, Marigona, Ricken κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz   

0 Σχολίασε το Άρθρο...:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ