Υπάρχουν δυο τρόποι, που γνωρίζουμε σήμερα, για να κάνουμε τα θηλαστικά να ζουν περισσότερο: γενετική μηχανική και περιορισμός των θερμίδων.
Κανένας από τους δυο τρόπους δεν ακούγεται διασκεδαστικός, αλλά επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν κατά λάθος, ένα νέο φάρμακο, το οποίο μπορεί επίσης να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής σας κατά μια δεκαετία ή περισσότερο.
Το εν λόγω φάρμακο ονομάζεται rapamycin και προέρχεται από ένα βακτήριο του εδάφους, το οποίο υπάρχει μόνο στις Νήσους του Πάσχα, κάτι που μοιάζει σωστό κατά κάποιο τρόπο.
Όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε ποντίκια ηλικίας 20 μηνών (δηλαδή 60 χρονών σε ανθρώπινα χρόνια), ενίσχυσε τη διάρκεια της ζωής τους κατά 8% έως 13%. Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ποντίκια άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο, μόνο όταν ήταν ήδη αρκετά γηρασμένα και παρόλα αυτά η διάρκεια της ζωής τους επεκτάθηκε.
Κανένας δε μπορεί να πει με σιγουριά, σήμερα, με ποιον ακριβώς τρόπο το rapamycin (ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο) κάνει αυτό που κάνει. Η υποψία είναι ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τα ίδια βιοχημικά μονοπάτια, όπως και ο περιορισμός θερμίδων.
Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το rapamycin για να λειτουργήσει, είναι ο ίδιος για τα ποντίκια, τις μύγες, τα νηματώδη σκουλήκια και τη ζύμη. Αυτό σημαίνει ότι η επίδρασή του είναι κοινή σε διάφορα είδη και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φάρμακα, το rapamycin έχει μερικές παρενέργειες: καθώς είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, η λήψη του αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων από μύκητες και την πνευμονία.
Γι αυτό ίσως είναι καλύτερα να αρχίσετε να το παίρνετε σε μεγαλύτερη ηλικία. Για την ώρα οι επιστήμονες πειραματίζονται (σε ποντίκια) με διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου, οι οποίες χορηγούνται σε μικρότερη ηλικία.
Για τους ανθρώπους, η πιο ρεαλιστική χρήση του rapamycin, θα ήταν η θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία (αντί για τη θεραπεία των γηρατειών, γενικά), αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιες αρκετά αισιόδοξες υποθέσεις, από τη μεριά των ερευνητών:
“Ρεαλιστικά” λέει ο Kaeberlein, “νομίζω ότι αυτό που ελπίζουμε οι περισσότεροι από εμάς - και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι γι αυτό - είναι η ιδέα ότι μπορεί να κερδίσουμε μια έξτρα δεκαετία, μπορεί και δύο δεκαετίες, σχετικά καλής υγείας”.
Εντάξει, πείστηκα, εγώ θα το πάρω.
0 Σχολίασε το Άρθρο...:
Δημοσίευση σχολίου